Hírek

2013.04.14. 13:49

Borverseny lesz zászlósborral!

Adony-Perkáta - A Szent Orbán Borrend hagyományos borversenyét április 27-én rendezik meg a szomszéd településen. Kiosztják az évjárat zászlósbora címet is.

Pekarek János

Kistérségi borversenyt rendez az adonyi borrend április 27-én délelőtt tíz órától Perkátán, a művelődési háznak is helyet adó kastélyban.

A megmérettetésre négyféle borral lehet nevezni: fehér, rozé, vörös-siller, illetve idegentermő (azaz nem a kistérségben termett szőlőből készült) borokkal.

A versenyre nevezett borokat április 20-án, nyolc és tizenhat óra között gyűjtik be az adonyi szőlőhegyen, a Klein, a Solti és a Paulusz pincéknél. Nevezési díj borrendi tagoknak 500 forint mintánként, nem tagoknak 800 forint mintánként.

A Dunamenti Szent Orbán Borrend  nagymestere, Králl István (süvegben, köpenyben) és Adony polgármestere, Ronyecz Péter (Fotó: Vohlmann György)

Eredményhirdetést május 25-én, a Szent Orbán ünnepen rendeznek az adony-szőlőhegyi kápolnánál. Ott adják át a 2013-2014. évi Zászlósbor címet a borversenyen legmagasabb pontszámot szerzett (nem idegentermő) fehérbornak is.

Az országszerte egyre ismertebb és elismertebb borrend fő célja a környékbeli borok minőségének és rangjának emelése, a borkultúra terjesztése idősek és fiatalok között egyaránt. Ennek egyik eszköze az évente megrendezett borverseny.

De a borrend tagsága és támogatóik (közöttük Adony városa) más módon is emelik a borkészítés és a borkultúra színvonalát.

Sokévi előkészítés és pályázás után tavaly komoly támogatást nyertek az adonyi szőlőhegy Szent Orbánnak szentelt  kápolnája környékének rendbehozásához. A meredek löszdombon álló kápolna alatt modern támfalat építtettek. A korábbinál kényelmesebb  lépcsőket is kialakítottak a domboldalban. Rendbehozták és felújították a kápolnával szomszédos  rendezvényteret. Ezek avatása is a Szent Orbán ünnepen lesz!

 

 

1993-ban négy-öt jó barát elhatározta, hogy az adonyi borokat komoly rangra emelik. Borversenyeket rendeztek, majd 1998-ban megalakították az Adony környéki Szent Orbán Szőlő- és Borbarát Egyesületet. 2006-ban ebből jött létre  az egyre nagyobb hírű Dunamenti Szent Orbán Borrend, Adony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!