Hírek

2016.10.24. 20:50

Büszkeségpont- Emlékhelyavató és kiállításmegnyitó

Perkáta - Felavatták az újonnan létrehozott Büszkeségpontot Perkátán. A méltóságteljes ünnepséget követően kiállítás is nyílt a felújított kastélyban.

Horváth Dóra

Október 23-án, vasárnap adták át Perkátán a Büszkeségpontot, amely az 1956-os forradalomnak állít emléket. A Pongrátz Gergely mellszobrából és a perkátai, roma származású, a forradalomban részt vevő Csányi Sándor emléktáblájából álló emlékmű, a Hunyadi iskola előtti parkban kapott helyet. Avatóján elsőként Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere méltatta beszédében az 56-os hősöket, azokat, akik életüket adták a magyar szabadságért.

Csányi István leleplezi a testvére tiszteletére állított emléktáblát

Őt Szilasy György országgyűlési képviselő, történész, az abai Attila Király Gimnázium igazgatója követte, aki bemutatta Pongrátz Gergelyt, beszélt a forradalomban vállalt szerepéről, a személyes találkozás pillanatairól, és arról, milyen nagy hangsúlyt kapott életében az, hogy 56-ot méltó módon ünnepeljék és tiszteljék a magyar emberek. Dr. Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja méltatta a történelmi eseményeket, s beszélt róluk bővebben a jelenlévőknek. A beszédek elhangzása után Csányi István, Csányi Sándor testvére leplezte le az emléktáblát, amelyen testvére neve áll, s tiszteletük jeléül Hosszú János, a Fejér Megyei Területi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzattal együtt koszorút helyezett el a táblánál. Bank Barbara, Szilasy György, Rajcsányi László, az 56-os emlékmű kurátora, valamint Pavlicsek Attila, a szobor alkotója, együtt avatták fel a Pongrátz Gergelyről készült mellszobrot. A szobor előtt Pintér Tamás országgyűlési képviselő tisztelgett koszorút elhelyezve.

Somogyi Balázs polgármester (j) átadja az emlékérmet Pavlicsek Attilának, aki a Pongrátz Gergely szobrot megalkotta

Az avató ünnepség végén a vendégek átsétáltak a Győry-kastélyba a 42. Állomás Kulturális Egyesület és a Perkátai Általános Művelődési Központ által létrehozott Emlékképek című kiállítás megnyitójára, amelyen dr. Tóth Ferencné, a Polgári Összefogás Perkátáért Egyesület elnöke felidézve édesanyja emlékeit az 56-os eseményekről, s bemutatva a kiállítást. A program zárásaként Somogyi Balázs emlékérmet nyújtott át Bank Barbarának, Szilasy Györgynek, Rajcsányi Lászlónak és Pavlicsek Attilának.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!