Hírek

2017.07.21. 17:10

Öt napon át zajlott a vízalatti feltárás, jövőre nemzetközi csapat folytatja

Hétfőtől péntekig merültek búvárrégészek és búvárok, hogy megfejtsék: pontosan milyen építményrendszer rejt a Duna medre.

Szabó Szabolcs

Lapunk évek óta nyomonköveti azt a nemzetközi figyelmet is kiváltó víz alatti feltárás, amely a Szalki-szigettől északra található területen zajlik a Duna medrében. Egy újabb feltárási szakaszt zártak pénteken a kutatók. A DH-nak dr. Tóth János Attila beszélt a munkálatokról: Őszintén mondhatom, hogy az összes előre kitűzött célunkat sikerült teljesíteni. Feltártuk a platform faszerkezetét. Megtaláltuk azokat a fa gerendákat is, amelyek ezt az építményrendszert megtartották, kimerevítették. Szondáinkkal több mint három méter mélyen is kutattuk, itt pedig találtunk egy gerendát, amely a Duna felé mutat. Elmondható, hogy a platform jobb és bal oldalán ugyanaz a fa rácsrendszer található. Kiemelném, hogy az építmény komoly ácsmunkával épülhetett, bonyolult csapolási megoldásokkal.

- Fémkeresővel megvizsgáltunk minden egyes faelemet, és kiderült: nincs benne vasszög. Ez egy teljes egészében tölgyfából épült szerkezet. Ez a platform úgy harminc méter hosszú és 12 méter széles, tehát ehhez nagyon sok kőre és tölgyfára volt szükség. Találtunk több római kori tetőcserepet is, ezekből többet is felszínre hoztunk. Most is találtunk megmunkált, a római korból származó köveket, egy oszlopbázist.

E héten hétfőtől péntekig merültek a búvárrégészek és a munkájukat segítő ipari búvárok a Szalki-szigettől északra található Duna mederben. Egy több mint 10 ezer négyzetméter nagyságú építményrendszer egy részét sikerült feltárniuk. Bíznak benne, hogy hamarosan folytathatják a munkát

Bár a mostani feltárás nem a kővadászatról szólt, mégis számos értékes leletet hoztak a felszínre a búvárok

Több, a kövek közé ágyazott fa elemet is kiemeltünk - fogalmazott a feltárás helyszínén a DH-nak dr. Tóth János Attila, aki hozzátette:

- Ezekből mintát vesznek hamarosan a szakemberek, és elvégeznek egy pontos kormeghatározást is. Ez azért is lesz fontos, mert tudományosan is bizonyítható lesz, hogy ez az épület mely korból is származik. Azaz egy kicsit közelebb kerülhetünk a rejtély megoldásához. A feltárás és kutatás jelenlegi fázisában biztosan még semmit sem állíthatunk, de én az újkort kizárnám, hiszen mint már volt is róla szó, az objektum megépítésénél vasszeget nem használtak, és a tölgyfa ára is nagyon megemelte volna a költségeket. Ha kiderül, hogy ez az építmény a középkorban készült, akkor az számunkra is nagy meglepetés lesz, hiszen számos jel mutat arra, hogy ez a római korban készülhetett. A kiemelt faelemek kormeghatározása után okosabbak leszünk.

A Burgundy Egyetem munkatársa, Annie Dumont is csatlakozott a kutatáshoz

A feltárásban is résztvevő francia kolléganővel, a Burgundy Egyetem munkatársával, Annie Dumonttal is egyeztettünk, hogy érdemes lenne nemzetközi összefogás keretében folytatni a munkát. Emellett cseh és szlovák szakemberek is jelezték már, hogy jövőre szívesen csatlakoznának hozzánk. Ha sikerül előteremteni a szükséges forrásokat, akkor a Közép-Duna medencéjében ez lehetne a legjelentősebb víz alatti feltárás. Még csak az út elején vagyunk, hosszú évek munkája lesz, amíg az egész területet feltárjuk.

A tisztítási fázis. Balázs Zoltán búvár egy frissen kiemelt kőről takarítja le az üledéket

Mindezt megerősítendő szervezhetnénk konferenciákat, kutatással összekapcsolt nyári egyetemet is, amely tovább öregbítené a város hírnevét. Bízom benne, hogy hamarosan újabb fejleményekről számolhatunk be a nagyközönségnek - mondta el lapunknak dr. Tóth János Attila búvárrégész, a ráckevei Árpád Múzeum munkatársa.

A búvárokból és búvárrégészekből álló csapat bázisa, amely a kutatott platform fellett kötött ki. Öt napon át dolgoztak a víz alatt és a víz felett a szakemberek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!