Hírek

2017.07.24. 17:15

Vége van az aratásnak - Jobban fizetett a búza, mint várták

Szerencsés véget a búza betakarítása a város környékén. Mintegy jutalomként: a termés is nagyobb lett!

Pekarek János

Szó szerint az utolsó pillanatban fejezték be a búza aratását hétfőn a Pentele Mezőgazdasági Zrt. város környéki földjein: mihelyt lemázsálták az utolsó rakomány terményt a cég tisztító üzeménél, eleredt az eső...

Ami nagyon jókor jött a kapásnövényeknek, azaz a kukoricának és a napraforgónak a fejlődésükhöz.

Ráadásul a búza a vártnál sokkal jobban fizetett: az előzetesen számított hektáronkénti 5,4 tonna helyett 6 egész tonnát adott!

Az utolsó pillanatban végeztek az aratással

Befejeződött a búza aratása a Pentele Mezőgazdasági Zrt. városkörnyéki tábláin hétfőn délután.

Ahogyan Márkli János ügyvezető lapunknak elmondta: hétfőn reggel hét órakor úgy kezdtek neki a napi munkának, hogy még ötven hektárnyi betakarítatlan búza lábon állt a mezőn. Két saját és két bérelt kombájnnal láttak neki a dolognak - és délután fél négykor mérlegelték le az utolsó szállítókocsira való rakományt. Pontot tettek a nyilvántartási sor végére - és a következő pillanatban elkezdett zuhogni az eső...

 

Ahogyan Márkli fogalmazott: egész hét végén nyugtalan volt, mert vasárnapra egy pihenőnapot adott a hetek óta reggeltől estig egyfolytában dolgozó, rendkívül kimerült embereknek. Azonban az időjárási előrejelzések hallatán egyáltalán nem volt biztos abban, hogy ezzel jót cselekedett, mert ha az aratás közben kapja el őket az eső, azzal nagyon visszaveti őket a munkában. Így azonban, hogy pont az utolsó pillanatban vitték fedél alá az utolsó rakomány búzát az elvetett háromszáz hektárról, a lehető legjobban jött ki a lépés!

Különösen, hogy a várakozásoknál sokkal jobb átlagtermést arattak: miközben a szakemberek a közepesnél rosszabb hozamra, 5,4 tonna hektáronkénti átlagra számítottak, addig végül 6 tonnát takarítottak be hektáronként: ez kifejezetten jó eredmény ezen a vidéken!

A kapásnövényeknek, azaz a kukoricának és a napraforgónak ugyanis már nagyon kellett a csapadék! Annyira, hogy a korábban vetett kukoricának talán már el is késett egy kicsit, de mindenképpen nagyon jókor jött az eső mindkét növénynek.

Most még több tétel búzarakománynak a tisztítása van hátra, de ezt a munkát már fedél alatt is el lehet végezni, ezt már nem befolyásolja az időjárás.

Fotó: Ady Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!