Hírek

2014.03.30. 18:05

Castellum Pub és lakók: háború

Dunaújváros - A felállás a szokásos: söröző a földszinten, lakók fölötte tíz emeleten. Nem szeretik egymást. Megoldás?

Pekarek János

A Római körút 34. számú ház, földszintjén a Castellum Pubbal és előtte a játszótérrel

Lakógyűlést rendeztek pénteken délután a Római körút 34. a-b. lépcsőházakban lakók részére.

A gyűlést a Castellum Pub miatt hívták össze.

Nem kíséreljük meg részletesen és főleg pontosan idézni a lakógyűlésen elhangzottakat.

Egyes résztvevők szerint negyven éve dúl a békétlenség a Castellum s a lakók között. Ha ez nem is feltétlenül pontos, annyi bizonyos, hogy az utóbbi években különösen elmérgesedett a viszony.

Elsősorban az éjszakai hangoskodások miatt. Éjfélig van záróra, de a lakók szerint sokszor még hajnali négykor is kiabálás, énekszó hallatszik fel a tízemeletes kövérház aljában működő helyről. Gyakran kihívják a rendőrséget is rendzavarás miatt akik lelkiismeretesen ki is jönnek és intézkednek. Csakhogy távozásuk után percekkel minden úgy folytatódik, mintha mi sem történt volna. A kéréseket figyelmen kívül hagyják, a csendért felszólaló lakókat megfenyegetik, hangzott el a gyűlésen. Reggelente pedig a szórakozóhely teraszával határos játszótéren sörösüvegeket vagy azok cserepeit, sőt: hányásokat, ürüléket, használt injekcióstűket és óvszereket találnak a gyermekeikkel érkező lakók. Napközben pedig vaskos káromkodásokat kénytelenek hallgatni a kicsik.

A lakók már az önkormányzat jegyzőjénél is bepanaszolták a Castellumot. Szóvátéve, hogy az italmérő hely két közeli iskolától mért távolsága is kevesebb száz méternél.

A tavaly nyáron a jegyző nevében és megbízásából lefolytatott vizsgálat nyomán a közigazgatási osztályvezető elutasította a Castellum Pub nyitvatartási idejének módosítására benyújtott kérelmet. Az indokolásban szerepel, hogy éjszakai hatósági ellenőrzést végeztek a helyen, szakhatóságokkal együttműködve. Az üzletben három fő tartózkodott. Az ellenőrzők megállapították, hogy az üzlet a ki-adott működési engedélynek megfelelően működik, a dohányzásra vonatkozó szabályokat betartották, s mivel melegkonyhásnak minősül a pub, nem érvényes az iskolától számított kétszáz méteres tilalom.

Zajmérésre lehetőség van, akkor a költséget a kérelmezőre terhelik. Eddig nem kértek ilyen vizsgálatot.

Megkerestük az üzletvezetőt is. Baloghné Petrucz Szilvia azt mondta:

Nem lenne itt semmi baj, ha valaki segítene eltávolítani innen a cigányokat! Ahhoz semmi közöm, hogy éjszaka kik mit csinálnak a játszótéren. A nyitvatartást nemrég épp a lakók érdekében korlátoztuk éjfélre. Annyi biztos, hogy a gyerekek ide járnak ivóvízért játék közben: szívesen adunk nekik, az apukák pedig többnyire itt söröznek a teraszon...

Arra a kérdésre, hogy miért fenyegetik a panaszkodó lakókat, az üzletvezető azt mondta: szó sincs fenyegetésről, de az ilyen állítások miatt már ő fog bíróságra menni.

Megkérdeztük a körzet két önkormányzati képviselőjét is. (A Castellum, a terasz és a játszótér pont két körzet határán fekszik.) Gál Roland azt mondta: nulla toleranciára lenne szükség a lakók nyugalmának biztosítása érdekében. Cserni Béla felajánlotta közbenjárását a lakóknak, ha ők kialakítanak egy egységes álláspontot.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!