Hírek

2017.02.28. 19:55

Céges átverések - Akaratlanul évekre szerződnek

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara körlevélben hívja fel tagjai figyelmét egy megtévesztési kísérletre. Dunaújvárosban is van érintett, néha nem csak mással történnek a rossz dolgok.

Balla Tibor

Egy gazdálkodó szervezettől érkezett a tájékoztatás a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához. Az említett gazdálkodó szervezet üzleti angol nyelven megfogalmazott, fejléces, minőségi papírra nyomtatott levelet kapott. A hivatalos aláírás nélküli levélben az európai jog részét képező bizonyos, 2003-as Tax Reform Act-re, valamint 2011-es Tax Simplification Act-re hivatkozással (ezek valójában nem léteznek), 2017. március 17-i határidővel, válaszborítékot is adva arra kérik a gazdálkodó szervezetet, hogy információt szolgáltasson annak érdekében, hogy European Business Numbert, azaz Európai Üzleti/Vállalkozói Számot kaphasson, és így besorolhassák az EBN nyilvántartásába. Ehhez a gazdálkodó szervezettől a közösségi adószáma feltüntetését kérik a küldött nyomtatványon, valamint az ezen a nyomtatványon előre megadott adatainak áttekintését, és azok helyességének visszaigazolását, illetve ha azoknál módosítás szükséges, akkor a javított adatoknak a megküldését a gazdálkodó szervezet törvényes képviselőjének jogi kötőerővel bíró aláírásával. A visszaküldött, helyes adatok alapján az EBN kiemelt helyen fogja szerepeltetni a gazdálkodó szervezetet a nyilvántartásában - ígérik.

A vállalkozások adatait ezen a weboldalon kellene megadni
Fotó: Ady Géza

Az adatok alatti apró betűs rész valójában egy megrendelést takar a gazdálkodó szervezet részéről. A gazdálkodó szervezet a levélre adandó válasszal, azt aláírva, lebélyegezve és feladóként szereplő szervezetnek visszaküldve azt vállalná, hogy megrendeli a "kiváló grafikai körülmények" között megjelentesse a gazdálkodó szervezetet az EBN honlapján. A hirdetés megrendelésének éves díja 771 euró lenne, amely számla alapján előre lenne fizetendő. A megrendelés alapján a szerződés 3 éves időtartamra szólna, és évente, automatikusan meghosszabbodna.

A rendelkezésre bocsátott adatok alapján egyértelmű, hogy a gazdálkodó szervezeteknek semmiképpen nem fűződhet érdeke ahhoz, hogy bekerüljenek több évre, ezer eurókért egy, nem mellesleg ellenőrizhetetlen nyilvántartásba, amiből semmi hasznuk nem származik - teszi hozzá a kamara körlevele. Felhívják a vállalkozók figyelmét, hogy körültekintően járjanak el, és ha már a díjfizetés megtörtént, a feljelentést az illetékes nyomozó hatóságnál minél hamarabb tegyék meg!

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamaránál érdeklődésünkre elmondták, a körlevél után számos visszajelzést kaptak, többen találkoztak az említett levéllel. Mint mondták, nem ritkaság, szinte már mindennaposnak mondható, hogy gazdasági társaságokat, vállalkozásokat hasonló, megtévesztő ajánlatokkal keresnek fel.

Palkovics Katalin, a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. ügyvezetője elmondta, az ő postaládájában is feltűnt az említett levél, de ő azonnal törölte is, ő átlátott a szitán. Nem véletlen, hiszen többször, többen próbálkoztak már nála. A legutóbbi esetben egy magyar cég kereste meg, visszaélve egy korábban telefonkönyvek kiadásával foglalkozó vállalkozás nevével, fenyegető hangvételű levéllel. Mint mondta, ismer is olyan vállalkozást, ahol az alkalmazottakat sikerült megtéveszteni.

SZERINTEM

Az üzleti átveréseknek egész tárháza ismert. Pár évvel ezelőtt, amikor még egy nagy ipari vállalatnál dolgoztam, elárasztottak bennünket azok a levelek, amelyekben tudatták, hogy ilyen meg olyan nagyszerű tevékenységünkért "nagydíjban, különdíjban, év vállalata" stb. részesítenek. Mindössze el kell utazni, mondjuk Barcelonába, Madridba vagy Párizsba, ahol ünnepi ceremónián vehetjük át az egyébként semmilyen szakmai fórumon nem jegyzett díjat. Ez a kis kiruccanás, amely kétéjszakás kaland, teljes ellátással potom háromezer euróba kerül egy embernek, de ha ketten képviselik a céget, akkor csak kettőezer-ötszáz "per kopf". Az oda-és visszaút is a vállalat költsége. Elgondolkodtató ez az üzleti magatartás. És higgyék el, van rá vevő!

Várkonyi Zsolt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!