Hírek

2013.12.05. 16:26

Civil advent volt a Rómain

Dunaújváros - Abszolút magánemberként, teljesen civil módon szervezték az első Római városrészi adventet.

Pekarek János

Ahogyan az egyik (fő) szervező, Törő Annamária mondta, szinte oda sem figyelve a mondat (politikai? társadalmi?) tartalmára: polgárokként kezdeményeztük a Római városrészi adventi találkozót.

Mi erről az első adventi vasárnap alkalmából egy fényképes hír formájában tudósítottunk: ebben civil szervezetek kezdeményezéseként szerepelt ez az advent. Ez ellen a szervezők tiltakoztak.

Mivel hogy ők nem szervezetek. Csak (csak?) civilek.

Ezennel és a legnagyobb örömmel helyesbítünk: teljes mértékben magánemberi kezdeményezésről van szó. Amely kezdeményezés Annamária Váci Mihály úti lakásának konyhájában született, és az ötlet másik szülőanyja Nagyné Berta Zsanett volt.

Böttger Antal református lelkész és Gál Roland helyi képviselő az első Római városrészi adventen, december elsején délután.

Két, hangsúlyozottan civil szervező: balról Nagyné Berta Zsanett, mellette Törő Annamária. Mögöttük a város legnagyobb, két méter átmérőjű adventi koszorúja, amely szintúgy hangsúlyozottan civil kezdeményezésben készültFotó: Ónodi Zoltán

Az egész pedig nem szólt másról, mint arról, hogy a Római városrészben, úgymond, soha nem történik semmi. Ezért az itt lakó családok kissé elhagyatottnak érzik magukat. Tehát tenni kellene valamit ez ellen.

S tettek.

Megszervezték az első Római városrészi adventet december elsején, és ezt a sorozatot természetszerűleg folytatják az idei advent további hétvégéin.

Annyira civil volt ez a kezdeményezés, hogy (miközben senkitől nem kértek pénzt a rendezvényhez: csak természetbeni támogatást), még a maguk erszényéből fizették, amit végképp muszáj volt készpénzben kifizetni.

Például azt a négy kiló zsírt, amit az advent alkalmával osztott kenyerekre kentek. A kenyeret a Braun pékségtől kapták (s most hangsúlyozzuk: sem a pékség, sem a szervezők nem kérték, hogy ezt az információt tegyük közzé, ez a mi elhatározásunk), vagy azt a koszorú alapanyagot, amit a pálhalmai Agrospeciál Kft. karbantartó részlegének szakmunkásai készítettek el. De az áramot is úgy kapták a hangosításhoz, hogy az egyik rendezvényközeli lépcsőház közös képviselőjének szinte közelharcot kellett folytatnia némely lakókkal azért, hogy a lépcsőházból kivezethessék a kábelt.

De például az Elvira méteráru bolt adta az anyagot ahhoz, hogy babákat varhassanak a közeli bölcsőde gondozónői az ünnepségre, és az Erika virágbolt közreműködött a város legnagyobb, két méter átmérőjű adventi koszorújának létrehozásában.

Százan voltak ott az első Római adventen, kiosztottak ötszáz szelet zsíros kenyeret és ötszáz pohár forró teát. El is határozták a jó hangulat miatt, hogy ezután minden évben rendeznek ilyet!

De még az idei sem ért véget. Minden adventi hétvégén összejönnek majd a posta előtt felállított betlehemnél.

De a legszebb a történetben, hogy a betlehemi jászolnál kénytelenségből üresen hagyták a kisded helyét, bábu híján. Mostanra valaki odatett egy szép játékbabát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!