Hírek

2015.08.02. 17:46

Civilként is a tüzek ellen - Távozott a katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője

Dunaújváros - Pénteken töltötte utolsó, érzelmektől sem mentes munkanapját a katasztrófavédelemnél a dunaújvárosi kirendeltség vezetője, Végh Ferenc alezredes.

Gallai Péter

Az alezredes, aki tíz éve került Dunaújvárosba mint tűzmegelőzési osztályvezető, 2012. szeptember 15-től lett a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. Azonban nem könnyű döntést hozva, egészségét szem előtt tartva július 31-én távozott posztjáról, illetve a szervezettől is, a továbbiakban civilként dolgozik, de nem szakad el szíve csücskétől, a tűzvédelemtől.

- Egyértelműen az én, nagyon nehéz döntésem volt az, hogy a civil életben próbálok szerencsét, egészségügyi és családi okok miatt. Azt gondolom előbbi mindennél fontosabb, ami sem beosztásban, sem pénzben nem mérhető. Ez volt a lehető legjobb választás, amit ebben a szituációban hozhattam. A vezetők marasztaltak, a bizalmuk megvolt felém, amit a teljesítményértékelések is alátámasztottak. Nem éreztem bármiféle kifogás lett volna munkámmal szemben, de a vonulós tűzoltóktól, vagy a hatósági munkát végzőktől sem. Szakmailag és emberileg nagyon jó, kiváló csapattal dolgozhattam. Egyfelől megkönnyebbülés, hogy vége, de van veszteségérzés, arra kell gondolni mit nyerek.

- Ezek szerint munkaköre ilyen sok stresszel jár?

- Természetesen a vezető beosztásnak is van fokozott pszichés megterhelése, amit mindenki másként dolgoz fel, nekem ez nagyon nehezen ment. Ha megnézzük a legutóbb készített tanulmányokat, akkor azokból nem csak az derül ki, hogy a beavatkozói állomány, azaz a tűzoltók mekkora stressznek vannak kitéve, hanem a vezetők is. Nagyon sok hatósági jogkör összpontosul már a katasztrófavédelem kezében. Tudnék negatívumokat is mondani nyilván minden szervezetben van , azonban az ember lojális ahhoz a szervezethez amely tulajdonképpen élete volt.

- Amikor kinevezték, ezzel nem számolt?

- Húsz éve vagyok hivatásos tűzoltó, s aki ambiciózus, annak van elképzelése arról, miként alakul a pályája. Ezért tanultam, képeztem magamat, igyekeztem mindenki megelégedésére dolgozni, szakmailag és emberileg. A tűzoltóságok 2012 áprilisában beolvadtak a katasztrófavédelembe, engem szeptemberben kértek fel, így még nem volt nagy tapasztalatok arról, merre fog haladni.

- Mindenki tüzet szeretne oltani, ezzel szemben ön eddig sem akart jutni.

- A mentő tűzvédelem is nagyon szép, de itt már a baj után megyünk. A megelőzésnél viszont az a cél, minél kisebb legyen a kár, minél nagyobb biztonságban legyenek az emberek. Nekem mindig is az építészeti tűzvédelem volt a szívem csücske, amikor elkészül egy beruházás és elmegyek előtte, akkor tudom hagytam magam után valamit. Itt szeretném megköszönni azt a rengeteg segítséget, amit parancsnokaim, a dunaújvárosi és környékbeli önkormányzatok vezetése, vagy vállalkozások nyújtottak felém.

Fotó: Ady Géza

- Mi hiányzik majd a legjobban?

- A tűzoltóság! Mind a mentő, mind a megelőző tűzvédelem, utóbbira tettem fel az életemet. Szakmailag büszke vagyok rá, hogy hatósági oldalról elejétől végéig részt vehettem a Hankook építésében, vagy a papírgyár bővítésében, A civil életben nem távolodok el ettől a szakmától és remélem Dunaújvárostól sem, tűzvédelmi tervezésekkel szeretnék foglalkozni, csak az asztal másik feléhez ülök majd, mind eddig, de tudom mit fognak kérdezni. S persze a csapat, tíz éve életem legjobb döntése volt, hogy Dunaújvárosba jöttem, ezért nehéz szívvel hagyom itt őket. Ezen felül nagyon sok minden oldottunk meg összefogással, Orosz Csaba tűzoltóparancsnok példaértékű kezdeményezéseit is messzemenőkig támogattam, büszke vagyok rá, hogy például Muki megmentése egy olyan ember nevéhez fűződik, akivel együtt szolgálhattam. Ezek jó hírét vitték a kirendeltségnek, a dunaújvárosi tűzoltóságnak, gyakran az országos értekezleteken pozitív példakánt állítottak minket.

- Gondolom az utolsó, pénteki nap nem volt egyszerű...

- Nem... nehéz volt lelkileg... A kollégák készültek egy búcsúztatóval, szép, egyben fájó pillanatokkal zárult.

- Ki lesz az utódja?

- Lesz vezető kiválasztási eljárás, addig helyettesem, Lóki Richárd alezredes viszi a napi ügyeket. Nem titkolom, őt javasoltam.

- Mit mond majd a kisfiának, ha odaáll ön elé azzal: tűzoltó szeretnék lenni.

- Nem beszélem le róla, de nem biztos, hogy ösztönzöm.

- Erre tudja mit vág majd rá: apa, hiszen te is az voltál!

Tudom, egyből nekem is ez jutott az eszembe, de már csak voltam...

Végh Ferenc 1995. november elsején kezdte meg tűzoltói munkáját Budapesten. Dunaújvárosba 2005-ben került, ahol tűzmegelőzési osztályvezető lett. 2000-ben szerezte első diplomáját, mint munkabiztonsági szakirányú gépészmérnök. 2013-ban a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tűzvédelmi tervező szakmérnök lett. Nős, két gyermek, egy fiú és egy lány édesapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!