Hírek

2013.10.21. 18:40

Csak az árakkal van baj

A termésátlagok országszerte meghaladják a tavalyiakat. Sajnos, a felvásárlási árak nem...

Pekarek János

A kormány betakarítási koordinációs bizottságának információi szerint október közepén az 1,233 millió hektárnyi hazai betakarítandó kukorica vetésterület harmincnyolc százalékát aratták már le. Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára azt mondta: az átlaghozam 5,5 tonna, szemben a múlt évi 4 tonnás átlaggal. Mivel a belföldi szükséglet 4,2 millió tonna, várhatóan 2,5 millió tonnát exportálhatnak a termelők.

Csaknem befejeződött a napraforgó betakarítása, tette hozzá az államtitkár. A 605 ezer hektáros terület 85 százalékáról került raktártba a termés, és itt jobbak az átlagok, mint tavaly: 2,1 tonna helyett 2,5 tonna.

Országszerte végeztek már a burgonya leszedésével, szintén jó eredményekkel: 21 tonna helyett 23 tonnát takarítottak be a gazdák hektáronként. Cukorrépából pedig 48 tonna a hozam hektáronként: tavaly 42 tonna volt.

Czerván szerint a mennyiség mellett a termények minősége is jó. Nem lesz gond a raktározással, és jól haladnak a földeken az őszi búza vetésével, az árpát már teljes egészében elvetették.

 

Azonban az értékesítési árak jelentősen alacsonyabbak a tavalyinál, fűzte hozzá tájékoztatójához az államtitkár. Példaként a búza tőzsdei árát említette, amely a világpiaci tendenciák hatására május óta mintegy 25 százalékkal csökkent: a mai ér tonnánként 43-47 ezer forint között mozog. Az exportpiacon viszont erőteljesen nő a kereslet a fokozott kínai vásárlási szándék és az argentínai fagykárok miatt.

Márkli János, a dunaújvárosi Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetője szerint a kukorica termésátlaga az eddig betakarított táblák alapján számolva vidékünkön is az országos átlag körül fog alakulni: öt-hat tonna között hektáronként. Igaz, sokfelé túlérett már a kukorica, de a gazdáknak nemigen volt ideje foglalkozni ezzel a növénnyel, mivel az ősszel is sok munka feltorlódott: el kellett kezdeni a talajelkőkészítést, a vetést.

Nem zárult rossz eredménnyel a napraforgó betakarítása sem a Pentele Zrt-nél: a közepesnél többet hozott a szotyola , átvészelvén a nagy nyári szárazságot: 2,6 tonna termett hektáronként.

Az viszont baj, hogy a kukorica ára nagyon lement: most nyolcvanezer forintot adnak tonnájáért, míg tavaly 120-130 ezer forint is megvolt ezer kiló.... Ezen még az ethanolüzem felvásárlásai sem sokan segítenek, ezért a gazdák többsége inkább kivárásra játszik, inkább elraktározza termését.

Ami az őszi vetéseket illeti: Márkli szerint a búza nagy részét, mintegy 67 százalékát szerencsésen elvetették már. Igaz, ehhez az kellett, hogy a hétvégéken is dolgozzanak az emberek, a gépek. Már csak azok a táblák vannak hátra, amelyekbe a kukorica betakarítása és a talaj előkészítése után kell vetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!