Hírek

2016.11.04. 19:20

Ennyi maradt a leégett garázsokból

Dunaújváros – Csütörtökön késő este érkezett a jelzés: a Délivárosi út melletti garázssoron tűz keletkezett.

Gallai Péter

A bejelentés után a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók három gépjárműve kapott riasztást a Fejér megyei műveletirányítástól. Az érintett garázsok a Délivárosi út melletti nyolcas sorban találhatóak, amelyekben már kiterjedt a tűz az egységek kiérkezésekor. A lánglovagok a beavatkozást három habosított vízsugárral kezdték meg, eközben az egyik garázsból kihoztak egy dissous gázpalackot, amelyet közvetlen lánghatás ért. A robbanásveszély miatt a palackot mindaddig vízsugárral hűtötték, amíg a helyszínre kért és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság állományába tartozó mesterlövészek kilőtték azt. A lángok az egyik garázsban teljesen elpusztítottak egy személyautót, a többi tárolóban pedig szerszámok, kisgépek, bútorok és autógumik égtek el.

Tegnap délelőtt ottjártunkkor az üszkös romok között a tulajdonosok próbálták szelektálni a még menthető holmikat. Az épületek közül nem egynek kidőlt a fala, beszakadt a teteje - robbanás is történt -, de a tűzzel érintett többi garázsban sem sok használható érték maradt.

Az egyik garázsban egy autó is parkolt - ennyi maradt meg belőle, mire eloltották a lángokat

- Nemrég újítottuk fel a tetőt, leszigeteltük és gipszkartonnal burkoltuk a falakat. Ennyi maradt belőle... - mondja egy fiatalember, miközben szedi össze értékeit, azaz jobban mondva azok maradványait. Neki füstbe mentek különböző szerszámok, az ott tárolt, vadonatúj gumiabroncsok, a jégkorcsolya, szinte minden. Még az a szerencse, hogy autóját ezúttal nem itt hagyta, mert akkor abból is annyi maradt volna, mint a szomszédéból, kettővel odébb.

Rálik Zoltán is károsult, amit tud, az utcára pakol, bár szinte minden egyből mehetne a szeméttelepre is. - Két- hárommillió forintnyi szerszámom semmisült meg a tűzben - teszi hozzá.

Az üszkös romok között lépkedve gyorsan eltelíti orrunkat a füst kesernyés szaga, nem kell ahhoz szakembernek lenni, hogy mi is megállapítsuk: az érintett garázsokban tárolt értékek közül szinte semmit nem lehet megmenteni. Az egyik falnál fekszik az a palack, amit a mesterlövészek csütörtökön nem sokkal éjjel tizenegy óra előtt kilőttek, kilenc golyónyomot számolunk meg a megégett tartályon. Abban a garázsban, amelyikből kihozták, robbanás is történt - ettől dőltek ki a falak -, de, hogy ez milyen eredetű volt, még nem tudni.

- Minden olyen esetben, amikor mesterlövészre van szükség, a megyei főkapitányság mélységi ellenőrzési és közterületi támogató alosztályának munkatársai indulnak el Székesfehérvárról - ismertette Kiss. Z. Edward, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Tőle tudjuk azt is, szigorú szabályok vonatkoznak a kilövési eljárásra is, tehát egy rendőr a szolgálati pisztolyával ezt nem tudja és nem is teheti meg. Jelen esetben speciális, Dragunov típusú, távcsöves puskából adták le a lövéseket.

Pénteken délelőtt a katasztrófavédelem helyszíni szemlét tartott. Farkas-Bozsik Gábor megyei szóvivő azt mondta, hogy a vizsgálat nem bűncselekmény miatt indult, tehát szándékos tűzokozás nem merült fel, azt egyéb szakmai ok miatt végzik: - Azaz amikor a káresemény elemzésével, feldolgozásával szakmai tapasztalatot lehet szerezni, amit a későbbiekben fel lehet használni.

 

A cikk előzményeit itt olvashatja >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!