Hírek

2015.01.27. 16:05

Családias fórum volt Kisapostagon

Kisapostag - Gyér érdeklődés övezte Kisapostag közmeghallgatását. Pedig fontos kérdésekről volt szó.

Körmendi Erzsébet

Suska Józsefné két csatornázási kérdést tett fel (Fotó: Ady Géza)

- Sajnálom, hogy a falu lakói közül ilyen kevesen jöttek el a közmeghallgatásra. Pedig jó lenne, ha többen érdeklődnének a falu dolgai iránt, illetve számunkra is hasznos lett volna, ha sokan elmondják véleményüket, igényüket, és azokat beépíthetjük az önkormányzati munkába - mondta elöljáróban Nagy Attila polgármester. Majd a költségvetéssel kezdte tájékoztatóját. Tízmillió forint plusz bevétellel számolhatnak a múlt évhez képest. Összesen 93 millió 944 ezer forintból gazdálkodhatnak idén, és mivel mínuszosra nem tervezhetik a büdzsét, a kiadási igényekből lefaragtak, egálba hozták a mérleg két oldalát. A pénzmaradványt felhasználásáról később, a zárszámadás után döntenek, ha tudják, mennyi lesz a plusz forrás. De lesz, az már biztos.

A költségvetési tájékoztató után a település rendezvényteréről volt szó. A kulturális programokból nem engednek idén sem, gazdagítani is szeretnék a palettát, ha lehet. A télbúcsúztatót, falunapot, halászléfőző versenyt, repülőnapot, szüreti bált, dalostalálkozót, falukarácsonyt megtartják, megtartják a hősi halottak emléknapját, a gyermeknap szervezésébe is beszáll az önkormányzat, tervez Márton-napot, és a felsoroltakat faluszépítések, egészségügyi szűrések is kiegészítik.

A hozzászólások között Suska Józsefné csatornázási kérdéseket tett fel. Nagy Attila válasza alapján: az első beruházási ütem pénzügyi lezárásához keresik a megfelelő szakembert, aki részletes elszámolást készít, mert mindenkinek fontos, hogy tiszta képet kapjon. A polgármester reméli, egy-másfél hónapon belül pont kerül a végére. Nagy Károly javaslatára felveszik a kapcsolatot az üzemeltetővel, mert fákat szeretnének ültetni a patak partjára.

A képviselőtestület tagjai közül Márkli János alpolgármester osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. A fejlesztési lehetőségeik csekélyek. A településen nincsenek nagy cégek, hiányzik az iparűzési adóbevétel ahhoz, hogy nagy terveket valósítsanak meg. Igyekeznek pályázatokon pénzhez jutni, és lobbiznak a vállalkozók Kisapostagra csábításáért – a volt téesz terület kiváló lehetőség lenne bárkinek a letelepedésre. Jó lenne felújítani a kifogásolt utakat, a községet kerékpárúttal összekötni a várossal, ám ez a jövő zenéje. Szeretnék, ha ismét önálló község lenne kisapostag, ám ehhez el kell érniük a 2000-es lélekszámot. Nagy Attila szerint felmerült, hogy délre, az üdülőövezet felé terjeszkedjenek, bevonják azt a belterületbe, mert sokan élnek ott állandó lakóként – így nőne a lékeszám. Dombai Györgyné kérdésére beszélt a polgármester arról, mi lesz a régi óvodával: közösségi térré alakítanák, könyvtárral, szerződést kötöttek a Vörösmarty Könyvtárral, így a kisapostagiak is hozzájuthatnak a kötetekhez hamarosan. Az épületnek szép az udvara, a pincéje, méretes a nagy helyisége, már kemencét is álmodtak az udvarra. Ám pályázati forrás kellene... egyelőre, tavasszal az állagmegóváshoz szükséges munkákat mérik fel.

Hammer István szerint nem a dél felé terjeszkedésen kellene gondolkodni. Talán többen költöznének a faluba, ha normális iskola lenne.  Dortné Tibay Emese pedagógus érzékeltette: az iskola normális, sőt ideális, szinte magán tanulói színvonalú náluk a képzés, most 10 tanulójuk van, egy osztályban két tanítóval tanulnak, és olyan szinten tudnak minden nebulóval foglalkozni, hogy közülük a negyedikes korú kislány, nem akarják elkiabálni, de sikeresen felvételizett a kisgimibe. Emese örül neki, hogy pénteken két érdeklődő szülő járt náluk, mert a legnagyobb baj, hogy eddig erre sem vették a fáradtságot, beíratták a gyereket a városba anélkül, hogy megnézték volna a kisapostagi iskolát. A tanítónő reméli: sikerül kimozdulniuk a holtpontról.

Nagy Attila kulcsi példát hozott, ahol tizenhat éve még szintén csak kisiskola volt – most már ballagó nyolcadikosokkal is büszkélkedhetnek és két első osztályt indítottak. A polgármester szeretné, ha Kisapostagon is így fordulna a kocka, és az ő iskolájuk is kinőhetné magát, végre. Nyílt napot tartanak február 9-én, várják az érdeklődő szülőket, gyerekeket, továbbá a télbúcsúztató nagyrendezvény után, este jótékonysági bált rendeznek az iskoláért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!