Hírek

2014.02.02. 15:45

Családias iskolájuk van az adonyiaknak

Adony - A városka kulturális életének egyik színtere az iskola, szoros együttműködésben a művelődési házzal.

Pekarek János

Az, hogy Adony egykor járási székhely volt (ezt a címet később Dunaújváros hódította el tőle) nem csak méretéből, négyezer lakosából látszik, hanem a helybeliek igényeiből is.

Ami jól visszatükröződik az iskola felépítésében és kínálatában is.

Az Adonyi Szent István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak lehetőségei (talán nem túlzás) jócskán meghaladják egy kisváros átlagát. Például: hol található külön alkotóház az iskola területén?

De haladjunk sorjában. Az intézményi művészetiskola a zenével kezdődik: fuvola, zongora, trombita, kürt, ütősök, hegedű szolgálják a diákok pallérozódását, emellett zenei előképző is működik. A fúvós tanszak hallgatóinak ráadásul lehetőségük van bekapcsolódni a városi fúvószenekar munkájába is, továbbfejlődésük érdekében.

S ha már az alkotóházat említettük: festészet, képzőművészet oktatása, művelése is az adonyi iskolások lehetőségeihez tartozik. Miként a színjáték, a kortárs- és a néptánc gyakorlása.

Az iskolában emellett két nyelven folyik a tanítás: minden évfolyamon heti öt óra angoltanítás mellett három tanórát angol nyelven adnak elő. De az alsó tagozattól kezdve német szakkör működik, és negyedik osztálytól heti három idegen nyelvű tanóra szerepel a tanrendben. Működik angol, német és matematika tehetséggondozás is.

Ma már nem különlegesség, de annál fontosabb: az adonyi diákoknak is van számítógépes tantermük, multimédiás gépekkel, internetkapcsolódással. A tornacsarnok meccsekre is alkalmas, emellett atlétikai, kézilabda, szivacskézilabda, tömegsport, karate- és fociedzések színhelye is.

Ám az adonyi szülők mindennél fontosabbnak tartják az iskola nyugodt, családias légkörét...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!