Hírek

2013.02.15. 16:41

Családias volt a hangulat

Családias hangulatú, szinte beszélgetésbe hajló közmeghallgatás volt csütörtökön este a kisapostagi községházán.

Körmendi Erzsébet

Az idei tervekről, változásokról volt szó. Kisapostag régi vágya teljesül az elkövetkezendő időszakban: pályázati támogatást nyertek óvoda építésére az új intézmény építését már nagyon várja mindenki. Elkezdődik a csatornázás második üteme is a településen, a kivitelezői szerződést jövő héten írják alá ünnepélyesen.

Derűlátásra okot adó fejlesztéseken kívül a kevésbé kedvező változásokról is beszélt Schreiner Béla polgármester. Elmondta egyebek mellett, hogy a település kisiskoláját teljes egészében a működtetést is beleértve átvette az állam, mert a kétezer lélekszám alatti településeknek nem adott választási lehetőséget a törvény.

 

Fotó: Vohlmann György

A kis lélekszám másik következménye: közös polgármesteri hivatalt kell létrehozniuk. A testület Baracsot választotta, az ottani jegyző, dr. Horváth Zsolt lesz Kisapostag jegyzője is. A baracsi hivatalban kilencen, a kisapostagiban pedig négyen dolgoznak majd, és Kisapostagon aljegyzőt kell választani pályázat útján.

Kérdésekre válaszolva elmondta a polgármester, hogy a főutcával párhuzamos patak medrének lefedésére a tervek már régen elkészültek, figyelik a pályázati lehetőségeket. A járdával kapcsolatban hasonló a helyzet, illetve annyiban más, hogy közös munkára buzdította Schreiner Béla a lakókat: az önkormányzat adna cementet és sódert, ha a helybéliek összefognának és megépítenék a járdát.

A csatorna lakástakarékpénztári elszámolásait sokan nem értik, riasztóak az idénre prognosztizált szemétszállítási díjak vetették fel a lakók bár az utóbbival kapcsolatban megszűnt az önkormányzat ármegállapító szerepköre. Az energiahivatal dönt a díj mértékéről, mondta Várai Róbert Baracs polgármestere, aki a Duna és a folyópart közös turisztikai hasznosításának lehetőségét is fevetette a fórumon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!