Hírek

2017.01.12. 15:55

Csapó Gábor jó minőségű oktatást akar

Dunaújváros - Csapó Gábor tölti be múlt év októberétől a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatói tisztét.

Balla Tibor

Csapó Gábor korábban a Dunaújvárosi SZC Dunaferr Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatói székében kezdte meg második ciklusát tavaly, telve ambíciókkal és tervekkel, amikor a környezete bíztatására megpályázta a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatói posztját.

Mint lapunknak elmondta, először mérlegelte, nem túl nagy feladat-e számára ez a felelősségteljes beosztás, de amikor végignézte életútját, hogy milyen feladatokat látott el korábban (TISZK vezetői tapasztalata, két éves Európai Uniós projektmenedzseri, az öt éve Dunaferr iskola igazgatói tapasztalata), úgy érezte, el fogja tudni végezni ezt a feladatot is, ám ez csak egy nagyon nagy szemléletváltással valósulhat meg. Sikeresen pályázott. Mint mondja, akkor még nem zárta le magában a Dunaferr iskolát, ami a „szíve csücske", hiszen ott kezdett és élete egyik legfontosabb állomása, szereti azt az iskolát. Egészen új szemlélettel látott neki ennek a munkának, mert ettől kezdve nem egy gyermekét kell szem előtt tartania, hanem hetet.


Csapó Gábor, az új főigazgató teli van tervekkel, ambícióval Fotó: Zsedrovits Enikő

Csapó Gábor meggyőződése, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum mind a hét tagiskolája különböző intézményi kultúrával, hagyományrendszerrel, szokásokkal rendelkezik.

- Nem tehetem meg, hogy a szokásaimat ráerőltessem ezekre az intézményekre. A pedagógiai munka alapvetően a tagintézményekben zajlik, ezért a tagintézményvezetők a felelősek, akikre maximálisan partnerként tekintek. Kizárólag alázattal lehet ezt a feladatot végezni. Alapvetően fenntartók vagyunk. Az a célom, hogy olyan Európai szemléletű, típusú intézményként működjünk, amely kiszolgálja ezeket az intézményeket. Nekik semmi más dolguk nincs, mint jó iskolát csinálni. Olyan munkaszervezetet szeretnék kialakítani, amelynek a munkája szervesen, rugalmasan összehangolt az iskolai munkafolyamatokkal. A dunaújvárosi önkormányzat egy jól működő intézményhálózatot hozott létre, amiben a rendszerhez lojális, munkájukat szerető kollégáim végzik a munkát, amit ezúton is köszönök.

Nagyon fontos feladatom, hogy az eddigi munkamódszereket az új típusú centrum munkaszervezettel összehangoljam. Jelenleg egy állapotfelvétel zajlik, de már van elképzelésem. Azt szeretném, ha gyorsan, hatékonyan és rugalmasan, jól szabályozottan zajlanának a munkafolyamatok, ennek vetünk alá mindent. Nagyon erős informatikai fejlesztésbe kezdünk, hogy az iskolák adatbázisait jól összefogjuk. Ugyanakkor egy nagyon erős kommunikációba kezdünk. Meg kell ismertetnünk azt a „brandet", hogy Dunaújvárosi Szakképzési Centrum, szeretnénk a köztudatba behozni. Nekünk és bármelyik tagintézményünknek is tudnunk kell segíteni a partnereinknek. Egyfajta ügyfélszolgálatként is kell tudnunk üzemelni. Egy teljesen új szerepköre is van a szakképzési centrumoknak, hiszen a cégek és az iskolák közötti partnerség közvetítője is kell legyen.

- Nem a legjobb állapotú infrastruktúrát örököltek.

- Az évek során mind az ingó, min az ingatlan vagyonunk is erősen leamortizálódott. Már vannak kézzelfogható eredményei a munkánknak. Stabil lábakon állunk, az önkormányzattal élő vagyonkezelési szerződésünk van. Szeretnénk Európai körülményeket biztosítani a szakképzéshez. Már több pályázati eredményről be tudok számolni. Két épület-energiahatékonysághoz kapcsolódó pályázatunk volt sikeres többszázmilliós nagyságrendben. A Lorántffy épülete, kollégiuma, a Rudas, a Hild, a Dunaferr napelemes rendszereket fog kapni. Van három nagy, miniszteri döntés eredményeképp létrejövő felújításunk is. Százharmincnyolcmillió forint értékben fel tudjuk újítani az épületeinket. A Dunaferr iskola Apáczai telephelyének teljes tetőfelújítása fog megtörténni remélhetőleg tavasszal, mintegy nyolcvanmillió forint értékben és a Rudas és a Hild iskolák komplett ablakcseréje százharmincnyolcmillió forint értékben. Célunk, hogy további forrásokat vonjunk be. Az a célunk, hogy az összes olyan pályázaton induljunk, aminek kapcsán forrásokat tudunk bevonni. Azt gondolom, hogy jól is gazdálkodunk, az év vége szép karácsonyt hozott sok centrumos iskolának, és tárgyi eszköz fejlesztésbe is tudtunk kezdeni. Informatikai eszközöket, bútorokat tudtunk beszerezni. Nem vagyok varázsló, azt gondolom, hogy elkezdődött egy folyamat, amiben magas prioritású lett a jó minőségű oktatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!