Hírek

2012.12.27. 21:26

Csatorna: mennyit kell fizetni?

Dunaújváros – Mennyibe kerül az északi lakóterületen élőknek a csatornázás? Ez érdekelte a megjelenteket a Dunaújvárosi Csatorna Víziközmű-társulat csütörtöki közgyűlésén.

Körmendi Erzsébet

Az alapszabály hiánypótlása szükséges ahhoz, hogy a Cégbíróság bejegyezze a Dunaújvárosi Csatorna Víziközmű- társulatot. A cégbíró által kért pontosítások, módosítás miatt hívta össze Takács Endre elnök a társulat közgyűlését ma délutánra. A közel hatvan résztvevő percek alatt megszavazta a módosításokat, majd felmerült: "Mennyibe kerül a csatornázás?"
És másfél órásra nyúlt a rendezvény...

 

Résztvevők  a víziközmű-társulat csütörtöki közgyűlésén (Fotó: Lázár Zsolt)

A cégbíró kifogásolta a Dunaújvárosi Csatorna Víziközmű- társulat alapszabályának néhány pontját. Hibaként rótta fel például, hogy az alakuló közgyűlés jegyzőkönyve szerint egyhangú szavazással választottak küldötteket, nem nevezték meg tételesen, hány igen és hány nem szavazat volt. Erre vonatkozóan dr. Vágner Elza ügyvéd elmondta: a tervezett csatornázásban érintett dunaújvárosi területeken összesen 487 ingatlan van és 328 érdekelt volt jelen személyesen vagy meghatalmazottja révén a víziközműtársulat alakuló ülésén.

A küldöttek megválasztására vonatkozó „szerény” alapszabályi részt is nagyon részletesen kidolgozták a mostani korrekció során. A pontosítások fő elemei közül néhány: egy küldött legalább ötven és legfeljebb száz ingatlantulajdonost képviselhet a társulatban, személyére az elnök és bármelyik tag javaslatot tehet, egyszerű többséggel választják, visszahívásához a tagok legalább felének a javaslata szükséges. A cégbíró elvárása szerint kikerült az alapszabályból, hogy szolgalmi joggal is bárki ráköthessen az építendő szennyvízrendszerre.

A közgyűlés által ma elfogadott módosítás szerint csak tulajdonos vagy használó kerülhet be tagként az érdekeltségi körbe. A szennyvízberuházás előkészítésének pillanatnyi állásáról szóló tájékoztatójában Vágner Elza elmondta: benyújtották a megvalósíthatósági tanulmányt és a költséghaszon- elemzést a közreműködő szervezethez, az Energiaközpont Kht.-hez – ezekből derül ki, hogy támogatható-e, ha igen, milyen formában a csatorna bekötése.

A közreműködő szervezet dokumentációt kért arra az esetre is, ha a dunaújvárosi ingatlanbekötések nem nyernének pályázati támogatást. A résztvevők megütköztek ezen, mondván: egymilliót nem fizetnek azért, hogy legyen csatornájuk. Ragaszkodtak a 250 ezer forintos limithez.
– Ha a pályázati támogatás nem úgy alakul, ahogyan szeretnénk, akkor az önkormányzat dönthet úgy, hogy lemond a Kulccsal és Rácalmással közös lehetőségről, és más megoldást keres az északi részen a szennyvíz-elvezetés megoldására – válaszolta Vágner Elza.

Az önkormányzat segítségére számítanak

Csak a lakóingatlanok csatornázására ad az állam pályázati támogatást. A nyaralóként nyilvántartott táborállási épületek közül kizárólag azok kerülhetnek be a támogatotti körbe, amelyekben életvitelszerűen laknak. Az egyik hozzászóló erre mutatott rá, és kérte az önkormányzat segítségét: a terület rendezési tervét jövőre felülvizsgálják, a közgyűlés hagyja jóvá az átminősítést, hogy minél többen részesei lehessenek a csatornázásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!