Hírek

2013.02.22. 16:07

Csatornázás: alárták a kivitelezői szerződést, kezdődhet a munka

Mezőfalva - Ünnepélyes keretek között írták alá Mezőfalván a csatorna hálózat építésének kivitelezői szerződéseit péntek délelőtt. A térség legnagyobb beruházása lesz.

Körmendi Erzsébet

Már csak az időjáráson múlik, hogy mikor folytatódik  a négy település, Mezőfalva, Baracs, Nagyvenyim és Kisapostag közes szennyvízhálózatának kialakítása. Az önkormányzatok által alapított Mezőfalva és térsége Szennyvízberuházó Társulás elnöke, Márok Csaba aláírta a kivitelező cégek vezetőivel a megbízási szerződést péntek délelőtt.Okkal beszélhetünk a csatornázás folytatásáról, ugyanis annak első ütemét 2007-ben zárták le a falvak, ám akkor a  gerincvezetékekre  koncentráltak.  A mostani második ütemben megvalósuló munkák nettó összköltsége 2,3 milliárd forint, ennek 80 százalékát kapták meg támogatásként. A vállalkozási szerződéseket Márok Csaba, az önkormányzati társulás elnöke és a cégek képviselői írták alá pénteken. Baracson és Mezőfalván a SADE-Magyarország Kft., Nagyvenyimen a COLAS Alterra Zrt., Kisapostagon pedig a Szekszárd-Paksi Vízgazdálkodási és Környezetvédelmi Kft. kezdheti meg a munkát hamarosan.

A négy település csatornázása lesz 2010 és 2014 között a legnagyobb értékű uniós beruházása a Dunaújváros környéki településeken. A nyílt és tiszta versenyt, a közbeszerzések sikerességét emelte ki Márok Csaba, az önkormányzati társulás elnöke is a tegnapi szerződésaláírási ünnepségen, majd L. Simon László országgyűlési képviselő elmondta,  a szennyvízcsatorna ellátottsággal szolgáltatásminőség-emelést érnek el a falvak.  Beke László FIDIC-mérnök érdekes adatokkal szolgált: a négy településen összesen 6200 embert érint a csatornázás, 34,5 kilométer hálózatot építenek.

Mi már nagyon várjuk... címmel Kiss Attila, a Mezőfalváért Egyesület elnöke is hozzászólt a témához. Elmondta, lakossági összefogással épült annak idején az ivóvízhálózat is, hasonlóan állnak a szennyvíz-beruházás mellé is. Az első ütemből kimaradtak háborogtak évekkel ezelőtt, és csak az nyugtatta őket, hogy lesz folytatás.  Schneider Vilmos, a nagyvenyimi víziközmű-társulat elnöke már 24 éve várja a szennyvízelvezetést   náluk 943 érdekelt van, közülük 264-en fizették be egy összegben a  hozzájárulást. Felhívta a kivitelező figyelmét: Venyimen a Juliska néni is tudja, milyen a jó csatorna,   kritikusan szemléli a munkákat, számítsanak rá!  Fehérvári József, a baracsi társulat elnöke hozzátette: bízik benne, a most kezdődő csatornázás végén is jó érzéssel állnak majd ki az emberek elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!