Hírek

2013.05.31. 17:35

Csatornázás: Mezőfalván elkezdték a második ütemet

Mezőfalva - Sokan, sokat vártak a településen pénteken rendezett szerény, ám annál fontosabb ünnepségre: a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésének jelképes és tényleges elkezdésére. A kivitelező azt ígéri, jövő nyáron mindenki megelégedésére akarnak távozni.

Horváth László

Négy község: Mezőfalva, Baracs, Nagyvenyim és Kisapostag lakóinak több évtizedes álma vált valóra a pénteki ünnepi munkakezdeten. Mezőfalva mint gesztor település  irányítja a közös társulást, így magától értetődő, hogy a csatornahálózat bővítésének első kapavágását jelképező csőfektetésre is a nagyközségben került sor.

A kivitelező cég, a SADE Magyarország Mélyépítő Kft. vezetői, Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere, az önkormányzat képviselői, civil szervezetek küldöttei és a település érdeklődő lakosai előtt egy csővezeték darab munkagödörben történő elhelyezése jelentette ma délután a beruházás tényleges megkezdését. Dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott az ünnepségen elmondta: kilenc évvel ezelőtt, 2004-ben kezdődött a csatornázási program, az úgynevezett első ütem, a gerincvezeték kiépítésével. Ez elég sokáig tartott, mert 2009-et írtunk, amikor már a lakosság is élvezhette a hasznát.

Csőszintezés. Kántor Krisztina (jobbról), Dorkota Lajos kormánymegbízott és  Márok Csaba polgármester figyel (Fotó: Horváth László)

A második ütem elkezdésénél 2013. május 31-et írunk és, ha minden jól megy, akkor az idén be is fejeződnek a főbb munkálatok. A tavaszi helyreállításra pedig már megtapasztalhatják a lakosok, mit jelent a csatorna valójában. A rezsicsökkentést követően, mire elkészül a mű, az eredetileg tervezettnél már olcsóbb díjjal is számolhatnak!  Dorkota Lajos azt is elárulta, ha minden a tervek szerint alakul, a kormány még az önrészhez is támogatást tud nyújtani. Így a  lakosság kétszázezer forintos befizetése újra hasznosulhat, új fejlesztések valósulhatnak meg!

A kormánymegbízottnak a kivitelező részéről Kántor Krisztina gazdasági igazgató ígérte meg, hogy a beruházás rendben, az ütemtervnek megfelelően zajlik majd. A mezőfalvi munkálatok során tíz kilométernyi csővezetéket fektetnek le, és közel 700 lakossági bekötést végeznek el, amihez kérte a lakosság türelmét és megértését, és reményét fejezte ki, hogy jövő nyáron mindenki elégedettségére távoznak a községből.

A beruházás gyakorlati megkezdését megelőző falufórumokon már hasznos tudnivalókat is megismerhettek a települések lakosai. Öt-hat brigád dolgozik majd a területen, s az érdekelt ingatlanok postaládájába az értesítések mellett szalagokat is eljuttatnak, amelyeket arra a helyre kell kikötni, ahová a bekötést szeretnék. Egy-egy utcában naponta 20-30 métert haladnak, amit estére visszatöltenek, így az ingatlanok megközelítése sem lesz problémás. A teljes helyreállítás jövő tavasszal, a téli tömörödést követően lesz. Az elkészült szakaszokra rákötni csak a munka igazolását követően, az üzemeltető engedélyével lehet. Erre minden segítség - formanyomtatvány, tanácsadás - rendelkezésre áll. Az is elhangzott, hogy ez a csatorna 50-70 évre kiszolgálja majd a település igényeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!