Hírek

2014.07.03. 15:40

Csendesek és hatékonyak a lovas polgárőrök

Dunaújváros – Ha délceg lovasokat látnak estefelé, elhagyatott helyeken, világító mellényben: ők a lovas polgárőrök...

Pekarek János

Lovas polgárőrök is vigyázzák a város és a környékbeli települések nyugalmát. A dunaújvárosi Pannon Polgárőrség négy jól képzett, erős lóval, és az őket irányító, vizsgázott lovas polgárőrrel adják a szolgálatokat a másik három újvárosi polgárőrséggel (a Dupent, a Táborállási és a Városvédő) egyeztetve. Ami annyit jelent, hogy ahová a Pannon lovas járőrei mennek, oda a többiek már nem küldenek másik járőrt. A lovas polgárőrök működési területe a város határain belül a hétvégi házas, kiskertes övezetek, Pentele, Újtelep és az alsó Duna-part. Olyan helyek, ahol még gyalog is nehéz a járás. De lóval...

Kovács Sándor, a Pannon Polgárőr Egyesület vezetője ma is büszke a tavaly május ótaműködő szolgáltatásukra, a lovas polgárőr járőrökre.

Elsősorban azért, mert ez a szolgálat igen nagy felkészültséget, külön vizsgákat igényel. Fejér megyében pillanatnyilag nem is lovagolnak polgárőrök sehol máshol pedig tudjuk, hogy jócskán van olyan terület, ahol igencsak szükség lenne rájuk.

Mást ne mondjunk: a szőlőhegyeken, például, vagy olyan mezőgazdasági területeken, ahol legfeljebb traktorral lehet közlekedni.

No, meg lóval... És a ló ráadásul kiváló hallású, szaglású, nem egykönnyen ijed meg a saját árnyékától nem úgy, mint az az ember, aki tilosban járva egyszer csak a semmiből előbukkanó, négy-ötszáz kilós, vagy még nehezebb, embermagasságnál nagyobb jószággal fut össze, teszem azt, a sötétben, holott semmi hang, léptek zaja nem utalt a közeledőre...

A lovas szolgálatot az elnök természetesen neme gyedül szervezi. Segítője ebben Kajári Dániel, aki öt éve szenvedélyes lovas, és ma már a lovas polgárőr szakszolgálat vezetője is.

Dani villamosmérnök a vasműben, szabadidejében lovastúra vezető, és hatalmas rácalmási telkén öt lovat is tart. Akikből hamarosan mind polgárőrló lesz, természetesen a megfelelő kiképzés után. Most még csak két ló, Frici és Kincsem az, amelyek hátán a polgárőrök rendszeresen szolgálatot adnak. Azért kettő az ötből, mert a lovaknak meg kell tanulniuk feltétlenül engedelmeskedniük a vezényszavaknak, irányító mozdulatoknak, nem szabad ijedősnek lenniük váratlan helyzetekben sem, és meg kell őrizniük higgadtságukat kiélezett szituációkban is.

Dani már egy éve nem használ nyerget lovaglás közben de a polgárőrök mellényét, mint képünkön is láthatják, bevetéskor, de sokszor gyakorlás közben is magára ölti: hadd szokják a lovak, valamint azok is, akiket a lovas járőrök őriznek, segítenek. Továbbá az sem baj, ha megszokják e látványt azok is, akiknek semmi keresnivalójuk arrafelé, amerre a lovak és polgárőreik járnak. Egyébként a lovaknak is van fényvisszaverő felszerelésük, amit éjszaka mindig feladnak rájuk hiszen nem csak nappal, hanem sötétedés után is járőröznek a sokak által félreesőnek hitt területeken. Mi több: éjjel tudják csak igazán kihasználni a lovak természetadta tulajdonságait!

A Pannon Polgárőrség Nagyvenyimen is tart két lovat: ezeket, sajnos, most nem tudtuk lefényképezni, mivel egy nagy bemutatóra készülnek, s ezért nap, mint nap belovagláson, felkészülésen vannak.

Kovács Sándor elárulta azt is, hogy tovább szeretnék bővíteni lóállományukat: mégpedig a városi önkormányzat segítségével. Megértő fülekre találtak a Városházán, és úgy tűnik, hogy hamarosan két újabb lóval gyarapodik a járőrállomány.

A lovas polgárőrök rendszeres járőrözése óta az eddig terménylopással, illegális fakitermeléssel, további az ugyancsak illegális szemétlerakással legjobban sújtott területeken érzékelhetően csökkent a bűncselekmények, visszaélések száma. Nagyon friss tettenérések bizonyítják, hogy a lovas járőrök még az alig észlelhető horgászösvényeken megközelíthető településrészeken is hatékony védelmet jelentenek.

Nem véletlen, így Kovács Sándor, hogy az ott élő lakosság egyre nagyobb rokonszenvvel kíséri a meglehetősen drágán, de nagyon jól működő lovas járőrök munkáját. Ami nem csak erkölcsi támogatásban mérhető a polgárőrök számára...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!