Hírek

2017.07.26. 14:40

Cserkészek az ártéri erdőben

DUNAFÖLDVÁR Szabadság és hierarchia, nyugalom és versengés, fantáziagazdagság és gyakorlatiasság, önállóság és szervezettség - még sorolni lehetne azokat a fogalmakat, amelyek eszembe jutottak az apostagi ártéri erdőben táborozó cserkészek között járva.

L. Mészáros Irma

Szabó István kecskeméti piarista atya vezetésével a Magyar Cserkészszövetség VIII. kerülete által szervezett nagytáborban július 7-16. között négyszázötven fiatal táborozott. Köztük ismerős arcokat is találtunk, hiszen a dunaföldvári 105. számú IV. Béla Cserkészcsapatból csaknem nyolcvanan résztvevői voltak a tábornak. (Bár ők az utóbbi átszervezés óta másik cserkészkerület tagjai, a régi, kecskeméti kötődés alapján kaptak meghívást.)

A dunaföldvári konyhás őrs

A táborozó gyermekek többsége Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkezett, ugyanis hivatalosan e két megye cserkészcsapatai tartoznak ebbe a kerületbe. Így jöttek Kecskemétről, Kalocsáról, Jászberényből, Kiskunfélegyházáról, Kiskunhalasról, Szolnokról.

Szabó atya kerékpárral kísért végig a táboron

Az apostagi gáton túli erdőgazdasági terület romantikus fái közt öt altáborban alakították ki a táborhelyet. A fiatalok maguk verték fel a sátrakat, fából maguk készítették az ebédlő asztalait, a padokat, a latrinát és a zuhanyozót. A vízellátást nagy víztartályokkal biztosították. Őrség fogadta az idegent a gáton, de járőrök figyelték az erdei utakat is. Az altáborok konyháin bográcsokban készült az ebéd. Mindenki tette a dolgát. Aznap nyitott konyha napja volt, azaz választhattak a gyerekek, hol ebédelnek. Itt gyümölcsleves, másutt paradicsomleves volt az első fogás, másodikként egyik helyt milánói makaróni, másutt tárkonyos ragu vagy sült hús készült. De desszertnek kókuszgolyót is készítettek. Amíg a földvári konyhás őrs tagjai - Kövics Enikő, Fafka Bori, Sebestyén Timi - tevékenykedtek, a többiek önfeledten játszottak.

Éppen öt különböző helyen egymástól jó távolságban. Hol a kerékpárgumi javítása volt a feladat, hol kézműveskedtek, nemezeltek vagy fontak, arrébb íjászkodtak, a nagy tisztáson vízipisztollyal vívtak csatát. A földvári Vas Viktor éppen általános iskolás cserkészek vízi csatáját irányította, Csepeli Dalma meg csatázott. A gáton vízi csúszda várta a csapatokat. A földváriak rekeszmászó versenyt szerveztek, s elég nehéz feladat elé állították a cserkésztársakat. A kétfős csapat egyik tagja adogatta a műanyag rekeszeket, amelyeket a másiknak egymásra kellett raknia úgy, hogy közben a cserkésztárs a ládán állt, illetve kibiztosítva lógott a levegőben. De a Tündék, Noldák birodalmának feladatai is a földváriakhoz kapcsolódnak. Kovalovszky Lilla és Szabó József már a tavaszi portyára sok érdekességet kitalált, s most azokat is elhozták Apostagra.

A cserkész Fafka Bori és Sebestyén Timi büszke a saját maguk készítette ebédlőbútorokra

Bárkit megszólítottunk a kérdéssel, hogy érzi magát, mindenki elismerően szólt a programokról, a szervezettségről, a hangulatról és a közösségről. S hogy mi mindent csináltak még? Sorolják. Izgalmasak a portyázások, nagy versengést hozott a métabajnokság, de a tábor fő jellegét megadó idei keretmese, a Gyűrűk ura története is sok meglepetést tartogatott. Támadás, toronydöntés, lakoma, örömünnep.

A reggeli hét órai ébresztőtől az éjjel tizenegy órai takarodóig sok idő van - amit tévé, laptop és videójáték nélkül töltenek a gyerekek az Úr tiszta ege alatt, éjjel a gyönyörű teliholdban, fáklyákkal és sok-sok közös játékkal, izgalmas és vidám jelenetekkel. Szabad vallási áhítatra is kialakítottak egy kápolnasátrat, vasárnap pedig dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrálta a szentmisét a tábor melletti sportpályán, ahová a cserkészek egyenruhában, énekszóval vonultak. A szertartásra Apostagról is érkeztek hívek. A táborvezető Szabó atya, akinek ez a harmadik nagy tábora, hiszen 4-6 évente szerveznek ekkorát, elismerően szólt a helyiekről, Zakar Zoltán polgármesterről, aki maga is cserkész volt. A gazdák idei jó termésű sárgadinnyéiből is jutott a faluból a táborlakóknak.

Cserkészcsata vízipisztollyal - középen Csepeli Dalma 
Fotók: L. Mészáros Irma

Csaknem félezer gyermek tíz napig töltekezett élménnyel, gazdagodott emberi kapcsolatokkal, barátságokkal. Jó újra találkozni a régi tábori ismerősökkel - mondta az éppen őrségből jövő kiskunfélegyházi Drozdik János. A tizenkét résztvevő csapat közül akadt olyan, amelynek ez volt az első tábora. De sokan hetedik cserkésztáborukat töltik.

Az erdő, a rét, a folyó természetessége, nyugalma mintha ráragadt volna a fiatalokra. Azt tapasztaltuk, itt mindenkinek feladata van, tudja a dolgát, de nem rohan, nem kapkod. Nyár van. S ebből tíz nap cserkésztáborban - nomád körülmények között, tele kalandokkal. Ezt hívják a szakemberek olyan tevékenységnek, amikor a kompetenciafejlesztésen túl izgalmas élménypedagógiai programot nyújtanak a táborozóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!