Hírek

2016.08.20. 11:27

Cserna Gábor polgármester köszöntötte a dunaújvárosiakat az állami ünnepen

Dunaújváros - Benépesült a Szalki-sziget színpada előtti terület már délelőtt: sokan hallgatták Cserna Gábor ünnepi gondolatait, és fogyasztottak a megszentelt új kenyérből.

Körmendi Erzsébet

A helyi és a városban vendégeskedő fúvósok és mazsorettek szórakoztatták Dunaújváros augusztus huszadikai nagyrendezvényére már reggel kilátogató vendégeket a Szalki-szigeten. Az ünnepi műsor 11 órakor kezdődött Cserna Gábor polgármester köszöntőjével, aki kalotaszegi népdallal kezdve és zárva gondolatait, amely „arra figyelmeztet a magyar állam alapításának ünnepén, hogy úton vagyunk.

Egy egész nemzet története áll mögöttünk és áll előttünk. Egy nemzet története, amelynek mi magunk is részesei vagyunk” - mondta. Megemlékezett nagy királyunk, Szent István döntéseiről, amelyek kiállták az idők próbáját, majd hangsúlyozta: „ Ma, amikor Európában napról napra nő a félelem, elhatalmasodik rajtunk az az érzés, hogy bizonytalan a jövőnk, újra csak ahhoz a szilárd alaphoz fordulunk, amelyet államalapító királyunk adott nekünk.”

Fotó: Zsedrovits Enikő

A migráció keltette félelemre, a veszélyekre válaszul mondta Cserna Gábor ünnepi beszédében: „Legyünk büszkék arra, hogy Magyarország az első ország Európában, ahol az emberek elmondhatják véleményüket a migrációról és a bevándorlásról. Éppen ezért buzdítok mindenkit, hogy éljen állampolgári jogaival, menjen el október 2-án szavazni, és mondjon véleményt a kényszerbetelepítésről. Mondjon véleményt arról, hogy a jövőben is mi magunk dönthessünk arról, kikkel akarunk együtt élni és kikkel nem.

A polgármester köszönetet mondott a határokon is szolgálatot teljesítő dunaújvárosi rendőröknek, rendvédelmi dolgozóknak. Majd a jövőről szólva hangsúlyozta: Dunaújváros modern ipari várossá fejlődik az elkövetkező években, sőt, a modern ipari versenyképesség szimbólumává válik. Ennek megvalósítására óriási esélyt kapott a Modern Városok Program részeseként. A városvezető részletesen ismertette a fejlesztési elképzeléseket, és azzal zárta gondolatait: „Azt kívánom mindannyiunknak, hogy államalapító királyunk élete és példája alakítsa a gondolkodásunkat, az életünket!„

Az ünnepi köszöntő után a történelmi egyházak helyi képviselői megáldották az új kenyeret, amelynek szeleteivel Cserna Gábor és Gombos István alpolgármester kínálta meg a dunaújvárosiakat.

Az augusztus huszadikai program folytatásában, déltől pedig a zenei élet helyi és országosan ismert képviselői, énekesek, zenekarok, valamint táncosok szórakoztatják  a nagyérdeműt egészen az este 9 órakor kezdődő tűzijátékig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!