Hírek

2014.05.12. 16:40

Bolygókukkolás a Csillagászat Napján

Remek élményekkel gazdagodhattak azok, akik szombaton kilátogattak a Duna-partra, a helyi csillagász egyesület bemutatójára.

Szabó Szabolcs

„Köszönöm szépen, ez csodálatos volt” – a legtöbben így léptek el a távcsövek mellől szombaton este a Dunaújvárosi Amatőr Csillagász Egyesület kihelyezett bemutatóján.

A remek szervezésnek és a kegyes időjárásnak köszönhetően több mint százan kukkolhatták kíváncsian az esti égboltot és vizsgálhatták az impozáns távcsövek által közelebb hozott égitesteket, bolygókat.

Mint az az egyesület titkárának, Romhányi Attilának a tájékoztatójából kiderült, világszerte széles körben ünnepelték a Csillagászat Napját, amely az USA-beli Astronomical League ajánlása alapján, 2014-ben május 10-ére esett. A Csillagászat Napjának már Magyarországon is jelentős múltja van, évről évre több ezer érdeklődő pillanthat távcsőbe, hála a nyilvános távcsöves bemutatóknak. A Csillagászat Napja „mozgó ünnep”, ugyanis a holdfázishoz igazodik és általában az első negyedhez legközelebbi szombatra esik. Ebben az évben első negyed május 7-ére esett, így a Csillagászat Napján, május 10-én már nem félholdat, hanem annál három napnyival kövérebb, „dagadó félholdat” figyelhettek meg az érdeklődők Dunaújvárosban is, az Aratók szoborcsoport közelében felállított távcsövek segítségével.

Az érdeklődőknek az izgalmas megfigyelések mellett természetesen lehetőségük volt kérdezni is az egyesület tagjaitól, akik készségesen válaszoltak a közönség felvetéseire.

Az amatőr csillagászokat pedig bizonyára örömmel töltötte el, hogy az idősebb korosztályok mellett számos fiatal is a távcsövekhez lépett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!