Hírek

2015.11.17. 17:26

Sok helyen már csak iszapot találni a Duna öbleiben

Dunaújváros - Leginkább meghökkentésre alkalmas a Duna vize ezekben a napokban: másra nemigen...

Pekarek János

Jól látják a szomszédos fényképen: ez a Duna öble az újvárosi horgásztanya előtt, mégpedig kedden délelőtt! A nagyobbik stég gyakorlatilag teljes egészében az iszapban fekszik, a kisebbik csak félig...

Az Alsófoki-patak torkolatánál lévő szűkületen amit nemrég kotortatott ki a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület egy adonyi vállalkozóval laposfenekű horgászladikkal még el lehet evickélni a kikötői öböl irányába, ahonnan már könnyebb kijutni a nagy Dunára (bár a jelző manapság nem feltétlenül pontos), mivel a rakodófaltól mélyebbre kotorták a medret. Igaz, teljes terhelésű uszállyal így sem lehet bejárni az öbölbe. A folyam teljes hosszában zátonyok és hajózóút szűkületek nehezítik a hajózást.

A szabad strandon sem vidámabb a kép: bár mindkét zsilip zárva, a vízszint elképesztően alacsony. Még jó, hogy a strandszezonnak már vége, a korcsolyaidény pedig még nem kezdődött el. Aligha tudnék rosszabbat elképzelni, mint ha alacsony vízállásnál fagyna be a strand majd erre folyna rá a vízszintemelkedéskor érkező víz.

A frissen kotort rész felől, az ipari kikötő szomszédságából fényképeztük a füzes félszigetet valamint mocsárvilágát Fotó: Zsedrovits Enikő

Persze, hol van a fagyponthoz közeli hőmérséklet?

A dunai hajózás helyzetéről egy következő lapszámunkban közlünk riportot, szakemberek segítségével az viszont a nem szakemberek számára is nyilvánvaló, hogy a mai helyzet közel van a tragikushoz. A hydroinfo előrejelzése szerint ugyan jövő hétfőig lassú vízszintnövekedés várható, a keddi mínusz 52 centiméterről a plusz hatvanhat centiméterig (azaz több mint egy métert) emelkedhet a víz a Dunában egy hét alatt ám ennek értékéből sokat levon, hogy a számítási hibahatár majd' harminc centi, és a mínusz 52 centiről ugyancsak van hova emelekedni. Továbbá a plusz 66 centiméterrel sem vagyunk kint a vízből, stílszerűen szólva: az is rendkívül alacsony szint.

Ez a vízállás a horgászoknak sem kedvez, hiszen a partról gyakorlatilag lehetetlen bedobni a horgokat, olyan széles az iszap, a mocsár csónakot használni pedig enyhén szólva igencsak kockázatos, szintén az iszap miatt. A halak sem kedvelik túlságosan ezt a vízállást, a tapasztalatok szerint a sekély részeken inkább elfekszenek a gödrökben, de semmiképp sem túl aktívak.

Egy igen optimista horgász legalábbis testtartása alapján ítélve...

A vízimadarak sem szeretik ezt az időszakot: fészkeik távol kerülnek a víztől, a napi betevő megszerzése sokkal több energiát igényel, mint máskor.

A fordulat, ha igaz, szombattól várható. Kérdés, hogy az addig elszenvedett károkat mennyiben enyhítheti az érkező, valamelyest több, magasabb víz? Mint ahogyan az is csekély vigasz, hogy más magyar folyókon is hasonló a helyzet.

A Zala például ezen a héten tartósan mínusz 92 centiméteren áll, vasárnaptól emelkedik (...) mínusz 84 centiméterig.

Csónakkirándulásra mindenesetre ne induljanak ezekben a napokban. Mint ahogyan a parti séta sem okozna túl nagy örömet. Még ha szilárd talajról nézik is a vízi világot, a látvány nem éppen kellemes. Csupasz mederfenék és sár, iszap, mocsár uralja a partokat, madár is alig van a korábbihoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!