Hírek

2015.10.08. 14:09

Befejeződött az öböl kotrása

Dunaújváros - Befejeződött az öböl elzáródott részének kotrása, szabadon járhatnak a horgászcsónakok a vízen.

Pekarek János

Befejeződött az iszapkotrás a kikötői öbölben - legalábbis annak az Alsófoki-patak torkolatával szemben lévő részén. Mint korábban már többször megírtuk, a nagy augusztusi felhőszakadás során a patak új medret vágott magának az öböl felé, mintegy kiegyenesítve a torkolat előtti kanyart, és a magával vitt hordalékkal eltorlaszolta az öböl északi és déli része közötti csónakutat. A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesületnek mintegy százhúsz csónakja szorult benn a Horgásztanya előtti kikötőben, az egyszerű kis ladikoktól kezdve egészen a nagyobb, motoros jachtokig.

A svájci gyártmányú, különleges hidraulikus kotró akár méteres vízben állva is képes dolgozni
Fotó: Ady Géza

Az egyesület segítséget kért az önkormányzattól amely kétmillió forintot szavazott meg a hajózóút felszabadítására. A munkát a gödöllői egyetem szakemberei is segítették, ultrahangos szonárfelvételeket készítve az öbölről. De még fontosabbnak bizonyult, hogy a munkát az adonyi Béta-Q Kft-re bízták, amely már egyszer kotorta az öblöt, 1997-ben - és abból az időből rendelkezett egy részletes medertérképpel.

Azóta sokat változott a meder állapota, de ami fontos, hogy az iszap alatt húzódó vízzáró réteg milyen mélyen van, ma is korrekt információ. Ezt a réteget ugyanis nem szabad megsérteni.

A munkát egy svájci gyártmányú, különleges hidraulikus kotróval végezték az adonyiak, amely gép külön-külön szabályozható kerekeivel akár méteres vízben állva is képes dolgozni. A berendezést egyébként tréleren hozták ide Balatonlelléről, ahol a tóparti sávban dolgozott. Ott, ahol sem szárazföldi gépek, sem hajók nem képesek elvégezni a munkát.

Nálunk száz méter hosszan, egy méter szélességben és egy méter mélységben kotort csatornát az öbölnek a sziget felőli oldala mentén.

A kikotort iszapot is a szigetnek a vasúti pálya alatti részén helyezték el. Vigyázat! A híg iszap két méter mély kazettákban van: messze kerüljék el a helyet, nehogy belecsússzanak, mert bár a területet bekerítették, a gödrök veszélyesek!

Csütörtökön már használták a horgászok a felújított csónakutat. Feltehetően a halaknak is jól jön a szabad mozgás lehetősége...

Szerintem

Ráférne a kotrás az egész kikötői öbölre is! Évek során át a patak hordaléka, a vízben lebegő szennyeződések, a kikötői rakodásokból belehulló anyag alaposan felhizlalhatták az iszapréteget. A mostani, különösen alacsony vízállásnál jól látható, milyen keskeny a hajók, uszályok számára is járható csatorna.

Csakhogy egy ekkora kotrás nem kétmillió forint lenne! Hely is kéne a kikotort teméntelen iszapnak. S bár az öböl területe állami tulajdon, a vasmű kezelésében van: tehát a céggel is meg kellene egyezni.

Vagyis: attól tartok, nem mostanában állnak neki...



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!