Hírek

2013.10.04. 14:50

Csőtörés volt a Vasváriban

Dunaújváros - Csőtörés miatt elmaradt a pénteki tanítás a Vasvári iskolában. A szerelők szerint hétfőn már taníthatnak.

Pekarek János

Egészen kis túlzással szólva: alig jöttünk el csütörtökön este a Vasvári Pál Általános Iskolából, ahonnan az elsősök felavatásáról tudósítottunk, máris vissza kellett oda mennünk pénteken reggel.

- Gyakran találkozunk mostanában... - kommentálta a tényt Kovács Erzsébet igazgatónő, az iskola főbejárata előtt állva, ahonnan éppen akkor távoztak a katasztrófavédők, tűzoltók, rendőrök.

Csütörtökről péntekre virradó éjszaka ugyanis leszakadt egy vízvezetékcső az iskola egyik földszinti, a tanári szoba felé vezető folyosójának födéméről, és kifolyt víz lassan, de biztosan elárasztotta az egész épületet.

A bajt a reggel fél hatkor érkező takarítónő észlelte, aki a főbejáratot kinyitva, azonnal bokáig érő vízben találta magát.

Az ő értesítése nyomán valóban percek alatt érkeztek meg a helyszínre a tűzoltók, akik sietősen elzárták a főcsapot, s kieresztették a vizet az utcára, jobb vészmegoldás híján. Hasonló gyorsasággal érkeztek meg a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft. emberei, hogy nekilássanak a kárfelmérésnek és a helyreállításnak.

A DVCSH szakemberei a javítási stratégiáról tanakodnak a Vasvári tanári folyosóján, ahol a csőtörés történt.  Az elhasználódott vezeték el is tört, valamikor csütörtökről péntekre virradó éjszaka, és reggel fél hatra bokáig érő vízzel árasztotta el az épületet. Ennél nagyobb baj értesüléseink szerint nem történt az iskolában. A tanítás természetesen elmaradt. Lent a meghibásodott vezetékszakasz látható (Fotó: Ady Géza)

Utóbbi folyamat nem lesz rövid. A szakemberek azt ígérik, hogy hétfőn, október 7-én indulhat újra a tanítás.

Ugyanis az épületből kitóduló vízmennyiség láttán az iskola és a tankerület vezetői úgy döntöttek, hogy a pénteki tanítási nap elmarad.

- Riadólánc-szerűen értesítettük a szülőket, hogy pénteken ne hozzák a gyerekeket iskolába - mondta Illovszky Edina, a tankerület vezetője. Az értesítésben a szülők is nagyon sokat segítettek. Voltak olyan gyerekek, akiket aznapra már nem tudtak hol elhelyezni a szülők, ezért nekik a fedettuszoda előcsarnokában biztosítottunk helyet, tanári felügyelettel: köszönet az uszoda vezetésének.

Jártunk ott is: reggel még három gyerek játszadozott ott, de déltájban mindannyiukért jöttek szülők, rokonok.

Ha csodálkoznának, miért a mennyezeten van a vízcső, gondoljanak arra, hogy ez szerencse. Így legalább nem kellett szétbányászni a padlózatot, majd később helyreállítani. Ami nyilván időben is, munkában is, pénzben is sokkal többet jelentett volna a mostani helyzet kínálta megoldásnál.

A Vasvári iskola az elmúlt években különben is sokat küzdött a vízzel. Egyik szárnya alatt óriási üreget találtak, amit a löszös talajba vájt a rossz csövekből szivárgó víz. Az üreg feltárása, betömése, az eredeti állapotok helyreállítása hónapokat és tízmilliókat vett igénybe.

Lehetséges, hogy ez a csőtörés is hagyott maradandó nyomokat az ötvenes évek elején épült, sok vihart látott iskolán de a teljeskörű kárfelmérés majd a javítás után következik.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!