Hírek

2017.05.16. 15:25

Daruszentmiklósi virágos segítség a csíkkozmásiaknak

CSÍKKOZMÁS/DARUSZENTMIKLÓS - Történet egy székely település furfangos ellenállásáról és a tettestárs daruszentmiklósiakról. Tiltásról a virágágyásig – szinte már hrabali eseménysorozat.

Szabó Szabolcs

Rendre Spanyolországban időzik egy úr, Dan Tanasă, az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) még 2015-ben nyújtott be keresetet a Hargita Megyei Törvényszéken a többi között a csíkkozmási polgármesteri hivatal homlokzatán levő Községháza felirat eltávolításáért. Ez szűk két éve meg is valósult, azaz a szinte 100 százalékban magyarajkú településnek le kellett szerelnie a fent említett feliratot. Szántó László a település polgármestere lapunknak elmondta, sokáig gondolkodtak, hogy miként is lehetne a törvényeknek megfelelően, ám mégis látható módon megjeleníteni a községháza-jelzést. Végül az épített, zsalukőből kirakott virágágyás mellet döntöttek. Testvértelepülésük, Daruszentmiklós mindebben segítségükre volt, Magyarországról ők küldtek egy teherautónyi virágot.

Egy virágoskertbe csak nem köthetnek már bele az illetékesek. Kis képeinken Szántó László (b) és Rauf Norbert települési polgármesterek Fotó: DH, szekelyhon.ro

- A két település kapcsolata 2002-től eredeztethető, hiszen Daruszentmiklós és Csíkkozmás is ebben az évben vált önállóvá. Ennek apropóján gyorsan egymásra is találtunk, és 2010 óta hivatalos szinten is testvéri kapcsolat köti össze a két falut. Túl az ilyenkor megszokott protokoll-fordulatokon is működik ez a közösség. Családok találtak barátokra Erdélyben és viszont. A Csíkkozmásiak komoly fájdalma volt, hogy szűk két éve egy eszement bírósági döntés értelmében el kellett távolítaniuk a falu központi közigazgatási épületéről a községházra feliratot. Ezt hosszas jogi vita után megtették, ám már akkor gondolkodtak arról, miként is lehetne megkerülni ezen ítéletet. Mindeközben mi folyamatosan kapcsolatban voltunk a településsel. A csíkkozmásiak kitalálták, hogy építenek egy megemelt virágágyást, amelyet virágokból kirakott feliratokkal is ellátnak majd. Ekkor mi arra gondoltunk, segítünk számunkra, így Daruszentmiklós egy teherautónyi virágot küldött Csíkkozmásra - fogalmazott lapunknak Rauf Norbert, Daruszentmiklós polgármestere, aki azt is elárulta, már több esetben is segítettek a csíki barátokon. Legutóbb tankönyveket küldtek nekik, most egy önjáró fűnyírót adnak majd át, és még idén felállítják a darusiak kopjafáját a Nyerges tetőn - tette hozzá Rauf Norbert településvezető. Hétfőn sikerült elérnünk Csíkkozmás polgármesterét, Szántó Lászlót is.

- Örömmel gondolok a daruszentmiklósiak felajánlására. Jelentem, felhasználtuk és jó szolgálatott tett. Sokáig gondolkodtunk azon, miként lehetne betartani úgy a szabályt, hogy végül a felirat is megmaradjon. Sikerült. Kíváncsian várom, lesz-e ezúttal is jogi kötözködés. Ha igen, állunk elébe, azért mégis csak egy virágos területről van szó. A lényeg, hogy ez számunkra identitás és becsület kérdése is volt. A falunk minden házát őseink építették. Itt az a szokás, hogy az épületeken ott van a ház neve és az építési dátum is. Most a községházán ezt egy szép virágágyás őrzi. Reméljük, ez már végre megmaradhat. Köszönet mindenért a daruszentmiklósiaknak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!