Hírek

2015.10.07. 14:24

Decemberre el kell készülnie a perkátai Győry-kastélynak

Perkáta - A Győry-kastély helyreállításán nagy erőkkel dolgozik a kivitelező. A tervek szerint decemberben már a régi fényében pompázik a műemlék épület, amely új funkciót kap.

Körmendi Erzsébet

A Győry-kastély felújítására, a főépület Kínai-magyar Kulturális Turisztikai Központtá alakítására közel 345 millió forint támogatást nyert a település, és a kivitelezés július 20-án kezdődött. Tegnap sajtóbejáráson szemrevételezhettük a munkák pillanatnyi állását. Az eseményen részt vett L. Simon László, a miniszterelnökség államtitkára, országgyűlési képviselő, Puskás Imre, a miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára, Somogyi Balázs, polgármester, és Sárváry István, a restaurálásokkal foglalkozó Forster Központ elnöke. Az államtitkár hangsúlyozta: a Mezőföld közepén található községnek turisztikai vonzereje nem volt mostanáig. A beruházás végeztével a kastélyépület, annak tervezett állandó kiállításai és környezete messze túlmutat Perkáta határain - jelentős turisztikai vonzerőt fog jelenteni.

A perkátai kastély külső-belső helyreállítása nyár elején kezdődött

Somogyi Balázs polgármester elmondta, hogy az emeleti főhomlokzati termek falkutatása során a teremsor helyiségeiben egybefüggő, késő-barokk falfestményeket találtak a több rétegnyi vakolatsor alatt. Az összetartozó kompozíciójú képek az 1700-as évek végén, az 1800-as évek elején készülhettek, ezek értéke túlmutat még a műemléki kastélyén is. A pályázati forrás a teljes festménysor restaurálására nem lesz elegendő, ezért ütemezniük kell majd a megmentését. A polgármestertől tudjuk azt is, hogy az emeleti rész közepén konferencia termet alakítanak ki, valamint ott kap helyet a Győry-család tárlata, továbbá a kínai-magyar kapcsolatot bemutató állandó kiállítás. A földszinten díszkönyvtár létrehozása szerepel a pályázati vállalásban, a mellette lévő, megújuló termeket pedig továbbra is rendezvényekre, civil életre használják a későbbiekben. A kastély pincéjét is helyreállítják, ott pedig - a régi gépház és az olajtartályok helyén - szociális helyiségek és edzőtermek lesznek.

A bontási munkák során nemcsak a kastély emeletén bukkantak kincsre , hanem a földszintjén is. Az egyik elfalazott helyiségben, mégpedig annak régi kéményében évszázadokkal ezelőtti (több korszakban épült) konyhát találtak a kivitelező cég munkatársai. Ennek a leletnek a megtartása már nem volt lehetséges, ezért dokumentálás után azt elbontották.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!