Hírek

2013.07.10. 18:05

Dél-amerikai hallgatók a Dunaújvárosi Főiskolán

Dunaújváros – Húsz brazil diák kezdte meg tanulmányait szerdán a helyi főiskolán. Tudomány határok nélkül.

Szabó Szabolcs

A brazil állam által támogatott „Tudomány határok nélkül” ösztöndíjprogram keretében húsz brazil hallgató kezdte meg egyéves tanulmányát a Dunaújvárosi Főiskolán a 2013/2014-es tanévben. Az új diákokat szerdán délelőtt köszöntötték a campus tanácstermében. Az említett program keretében természettudományos, mérnöki, egészség- és informatika tudományok területén, 2012. és 2015. között, 100 ezer brazil alap- és doktori képzésben tanuló diáknak nyílik lehetősége, hogy egy évet külföldi egyetemen töltsön. Közülük húszan Dunaújvárost választották.

Mint azt a főiskolán rendezett fogadáson megtudtuk, a Dél-Amerikából érkező hallgatók teljes képzési költségét és kiadásait a brazil kormány fedezi. A program szervezéséért és lebonyolításáért felelős brazil állami ügynökségnek mellett a Magyar Rektori Konferencia koordinálja a vendéghallgatók tanulmányait.


Hazánkba ebben az évben 450 hallgató érkezik, akiknek 68 százaléka azzal indokolta döntését, hogy a magyar felsőoktatásról kedvező információkat talált az interneten, 50 százalékuk pedig az ország helyzetével, földrajzi elhelyezkedésével magyarázta döntését. A Dunaújvárosi Főiskolára a dél-amerikai fiatalok közül 17-en már megérkeztek a nyári intenzív nyelvi felkészítőre, ahol mostantól napi 6 órában tanulják az angol nyelvet, de számos kulturális program és kirándulás teszi kellemessé számukra a nyarat és a beilleszkedést. Így a hallgatók ellátogatnak majd a csütörtökön kezdődő DUDIK fesztiválra is.

Szerdán ajándékokkal is köszöntötték a hallgatókat. A DF nemzetközi kapcsolatokért felelős irodavezetője, Gyöngyössy Katalin és a nyári kurzusért felelős Virág László, mellett dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási rektorhelyettes kiemelte, hogy a hallgatók  a Dunaújvárosi Főiskolán egy multikulturális környezetben európai képzésben vehetnek részt, professzionális laborkörnyezetben szerezhetik meg a tanulmányaikhoz szükséges kompetenciákat.

Az új hallgatók szeptembertől elsősorban az anyag- és gépészmérnöki, illetve a műszaki menedzser alapképzési szakokhoz tartozó tárgyakat fogják majd angol nyelven tanulni a nyári képzést követően. A most érkezett brazil diákok az összes hazai felsőoktatási intézmény közül választhatták a DF-et, amely így az ötödik legtöbb brazil hallgatót fogadó felsőoktatási intézmény lesz a következő tanévben Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!