2014.01.19. 18:10
Igazi délszláv bál volt az idei!
Dunaújváros - Ismét délszláv bált rendeztek nálunk - s a két nagy nemzeti kisebbség ismét együtt vállalta a feladatot.
A 37. Délszláv bál kólóforgataga szombaton este a Duna étteremben. Vigyáznak a hagyományokra (Fotó: Ónodi Zoltán)
Harminchetedszer rendeztek délszláv bált Dunaújvárosban. Ezúttal is a hagyományos időpontban, egy januári szombat este, pontosabban: január 18-án, és a hagyományosnak mondható helyszínen, a Duna étteremben.
A szervezés módja is hagyományosnak mondható. Legalábbis Dunaújvárosban.
Mert sehol máshol az országban nincs arra példa, hogy a helyi szerb és horvát közösségek összefogva, együtt rendezik ezt a bált (is: mert emellett is sok közös rendezvényük van!), pedig hazánkban sok településen található egyszerre horvát és szerb kisebbség is. Olykor többségben...
A bál hangulata is kitűnőnek bizonyult s nem csak a zene miatt!
Az idei délszláv bált is együtt rendezték az érintettek: a szervezést idén is a Dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesülete vállalta magára,Miskolczi László egyesületi elnök vezetésével, valamint a helyi horvát és szerb nemzetiségi önkormányzatok támogatásával.
Afelől nem sok kétség lehetett, hogy ez alkalommal is kiváló hangulatban fognak ünnepelni a megjelentek, hiszen rosszkedvű délszláv bálban én még nem jártam sehol.
Azért a jókedv megteremtésében a tököli Kóló zenekar is nagy részt vállalt, különösen, hogy a zenészek egyaránt kitűnően húzták a talpalávalót a társastáncokhoz és a néptáncokhoz egyaránt. Akinek eddig nem jött meg a kedve a hagyományos táncok elsajátításához, itt biztosan igen!
No, és a báli asztalok sem maradtak terítetlenül. A bálozók négyféle menüből választhattak, előétellel és desszerttel. Mi most csak néhány fogást idézünk: ropogós kacsacomb pezsgős lilakáposztával, lábszárpörkölt, tárkonyos pulykamell, vagy rántott füstölt sajt áfonyamártással...
Idén egy kicsit kevesebben voltak, mint tavaly: százharminc báli belépő fogyott el de ez mit sem változtatott a hajnalig tartó jókedven.