Hírek

2016.06.16. 15:10

Derékig a betonban - Javában épül Miska huszár köré a betonhasáb

Rácalmás/Dunaújváros - Már félig betonhasábba bújtatták a kivitelezők a speciális eljárással készülő rekordhuszárt.

Szabó Szabolcs

- Az utóbbi hetek meglehetősen csapadékos időjárása némileg hátráltatta a munkálatokat, ám a lelkes szakembereknek köszönhetően vélhetően így is sikerül majd tartani a határidőt és hónap végére elkészülhet Miska huszárt körbeölelő betonhasáb - mondta el megkeresésünkre a rekordkatona egyik édesapja Rohonczi ROHO István képzőművész.

Kiöntés - a szakemberek elemről elemre haladva töltik fel speciális betonnal az állványzatot

Mint arról korábban beszámoltunk a szobrot, illetve mintát összesen 13 elemre szabdalják, ezt öntik ki majd lépésről lépésre. Ám ez még csak a kezdet, hiszen e kész hasábból kell végül kimetszeni a katonát, lehetőleg a korábbi művészeti elképzelésnek megfelelően.

Munkában a keverőgép a régi rácalmási lovarda udvarán

Miska teste egy speciális könnyű betonból készül a pontos eljáráson közel fél éven át dolgoztak a tervezők. Első próbalépésként egyik csizmáját készítették el még a múlt év végén, amely már a pákozdi Bogárhalomra került és már látható a történelmi emlékparkban.

Jelentjük, Miska már félig, azaz derékig betonban van és eddig minden a kivitelezők tervei szerint halad.

A Miska-projekt ötletgazdája és finanszírozója, Vlaszák Mihály lapunknak elmondta, a napokban egy bejárást is tartottak Pákozdon, így a közeljövőben ott is elkezdődhetnek majd a szükséges munkálatok. Mihály napra állomáshelyére érkezhet Miska, rekordhuszár.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!