Hírek

2017.02.19. 18:10

Diákvér mozgalom kezdődött a városban

Dunaújváros – Idén a Vöröskereszt újból elindította a Dunaújvárosi Diákvér elnevezésű véradó mozgalmat.

Balla Tibor

Először a székesfehérvári vöröskeresztesek szerveztek hasonló kezdeményezést, és Feth Katalin, a Vöröskereszt dunaújvárosi szervezetének vezetője úgy gondolta, jó motiváció lehet a diákok számára itt is egy hasonló kezdeményezés. Így aztán a dunaújvárosi Vöröskereszt a 2017. évtől kezdődően elindította a Dunaújvárosi Diákvér nevű véradómozgalmat, amely reményeik szerint diákok százait vonhatja be a véradók táborába.

A verseny elsősorban a Dunaújvárosban működő középiskolák 18. életévüket betöltött diákjainak szól, másodsorban az őket oktató tanároknak, valamint az iskola valamennyi dolgozójának, a szülőknek és a rokonoknak.

A mozgalom a tervek szerint a középiskolákat célozza meg. Diák, tanár, szülő tehet majd a sikerért
Fotó: archív

A Vöröskereszt Dunaújvárosi Szervezete arra törekszik, hogy a tanulók az iskolában megrendezett véradásokon a vérre rászoruló emberek segítségére legyenek a középiskola befejezése után is, tehát a versenymozgalom alapmotivációja valójában a segítő utánpótlás kinevelése.

A Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Szervezete lényegében minden középfokú oktatási intézményben tart véradónapot. A verseny lényege, hogy az ezeken részt vevő diákok számát vetik majd össze, remélve, hogy a versenyhelyzet inspirálóan hat a részvételre. A véradásokon megjelentek számát az adott iskola 18 éven felüli tanulói létszámával arányosan fogják kiértékelni, miután nem mindegy, hogy egy százfős iskolából adtak húszan vért, vagy egy hatszáz fősből. Kiemelt célnak tartják, hogy a tanulók motiváltak legyenek minél több donor toborzásában saját iskolájuk jó helyezésért. Az iskolák eredményeit a tavaszi középiskolai véradások befejezése után április végéig, az őszi véradás-sorozat eredményét pedig december közepéig értékelik. A véradásokon készült jegyzőkönyv név szerint felsorolja a résztvevőket és ennek hitelességét a diákönkormányzatnak is igazolnia kell majd.

Az első helyezett jutalma elsődlegesen a Vöröskereszt által létrehozott vándorserleg birtoklása lesz, de úgy gondolták, hogy a Vöröskereszt a versengésben nyertes iskolából a véradásban résztvevők mindegyikét megvendégeli üdítővel, tortával, süteménnyel hálájuk apró jeleként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!