Hírek

2017.09.06. 23:25

Rangos díjat kaptak a dunaföldvári önkéntes lánglovagok

DUNAFÖLDVÁR Tolna megye Közbiztonságáért Elismerésben részesült a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A díjat szeptember 1-jén a Tolna Megyei Önkormányzat ünnepi közgyűlésén a megye névadó városában vette át Csányi Imre, az egyesület vezetője.

L. Mészáros Irma

Az immár tizenhetedik alkalommal megtartott megyenapi ünnepségen részt vett Potápi Árpád, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár. A megyében kiváló tevékenységet nyújtó személyeknek, köztük a földvári tűzoltóparancsnoknak a díjakat Fehérvári Tamás, a közgyűlés elnöke adta át.

Az idén működésének 140. évfordulóját ünneplő földvári önkéntes tűzoltók - a méltatás szerint - Tolna megye tűz és katasztrófák elleni védelmét szolgáló példaértékű tevékenységéért kapták a Tolna Megye Közbiztonságáért Elismerést.

Amint lapunk több alkalommal is beszámolt róla, a dunaföldvári önkéntes tűzoltók 2014-ben Tolna megyében elsőként, az országban hatodikként kapták meg az önálló beavatkozási jogot. Azóta is minden évben megfeleltre vizsgáznak a rendszerbeállító gyakorlaton. Műszaki felszereltségük, a tűzoltók magas szintű szakmai végzettsége és tudása, együttműködési képessége alapján évente sok-sok esetben bizonyítják, hogy az önálló tűzoltási és műszaki mentési tevékenységet magas szinten végzik. 2014-ben Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága az Év önkéntes tűzoltó egyesülete címet adományozta részükre.

Az idén a Tolna megyei Szent Flórián napon dr. Balázs Gábor tűzoltó ezredes méltatta a jubiláló közösséget. A nagy hagyományú földvári tűzoltók munkája nemcsak Dunaföldvár városa, hanem egész Tolna megye javát szolgálja, magas szinten garantálva az itt élők tűz- és katasztrófák elleni védelmét - mondta. Nem véletlen, hogy azon az ünnepségen elismerésként díszserleget vehetett át Csányi Imre parancsnok, aki tíz éve vezeti az egyesületet, a Szent Flórián érdemrenddel kitüntetett Berényi Józseftől átvéve a parancsnokságot. Ez év májusában kitüntetést kapott Wartig László, aki 1962 óta tagja az egyesületnek, de a fiatalabbak közül Bircsár Antal, Boros Dávid, Csányi Gergő, Csiri Pál, Hegedűs András, Petrovics József, Rácz Szabolcs is elismerésben részesült.

Potápi Árpád, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár is gratulált a dunaföldvári lánglovagok vezetőjének, Csányi Imre parancsnoknak Fotó: Tolnai Népújság

Az egyesületnek jelenleg negyvenkét tagja van, tűzoltásra, műszaki mentésre közülük bevethető tizenhat személy. Ők váltásban, szabadidejükben a nap huszonnégy órájában biztosítják a minimális négy fő kivonulási létszámot. Mint Csányi Imre elmondta, tíz évi átlagot tekintve évente 35 eseményhez vonulnak ki, de tavaly ez 54-re emelkedett. Az idén eddig már 42 eseményben, tűzesetek, közlekedési vagy természeti problémák esetén segítettek a bajbajutottakon.

Csányi Imre, a dunaföldvári önkéntes tűzoltók parancsnoka az elismeréssel Fotó: Tolnai Népújság

A mostani földvári önkéntesek méltók az elismerésre, példaértékűen folytatják elődeik, a Reitter József főparancsnok irányításával 1877-ben kezdett tevékenységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!