Hírek

2016.11.23. 20:01

Díjakat osztott a zsűri, hétfőtől már licitálhatunk is az alkotásokra

Sokan sokat tesznek a szombati jótékonysági gála sikeréért. Szerdán a zsűrin volt a döntés terhe.

Szabó Szabolcs

Javában zajlanak az előkészületek a Bartók Kamaraszínházban jelentkező jótékonysági estre, amely a Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány munkáját, közvetve Pecsét István gyógyulását hivatott segíteni.

A rendezvény egyik alappillére az a lapunk által meghirdetett gyermekrajz pályázat, amelyre 139 alkotás érkezett a város és a környék óvodásaitól, iskolásaitól. Olvasóink online szavazatai alapján kiválasztott legjobb ötven rajzot szerdán további szemlének vetette alá a szakmai zsűri a Bartókban.

Az ítészbizottságnak nem volt egyszerű dolga, hiszen az ifjú alkotók remek művekkel jelentkeztek. Hosszas mérlegelés és egyeztetési folyamat után azonban sikerült döntésre jutnia a zsűrinek és rangsorolni a legjobbak legjobbjait.

- Pablo Picassonak tulajdonítják azt mondást, hogy bárcsak úgy festenék, mint egy négyéves. A festőzseni nyilván arra kívánt utalni, hogy gyermekkorban még nagyon őszintén, tisztán és eredetien alkotnak a fiatalok, úgy mint lelkük, kreativitásuk diáktálja, ösztönösen. Remek példa erre ez a rajzpályázat is. A hozzánk beérkezett rajzokon tetten érhető az alkotás minden öröme. Egy-egy ilyen értékelés során természetesen figyelünk az eszközök használatára, a technikára, a felület kihasználására is. Hozzá kell tenni azonban, hogy minden minősítés merőben szubjektív, főként gyerekek esetében, ahol nincs konkrét értékelési mérce. A zsűri ezúton is köszöni a kezdeményezéshez csatlakozó intézmények, az ott dolgozó pedagógusok, és kiemelten a főszereplők, azaz a gyerekek áldozatos munkáját - mondta el lapunknak a zsűri elnöke, Rohonczi ROHO István képzőművész, a szombaton nyíló kiállításnak helyet adó Bartók Aulagaléria vezetője.

Munkában a bizottság - hosszas mérlegelés után választotta ki a Kótai Henrietta (Grabarics Kft.), Dubai Péter (Bartók), Rohonczi ROHO István képzőművész, Kovács Anita (D. Hírlap), Bozsics Attila (Dunaújvárosiak Életéért Alapítvány), valamint Várkonyi Zsolt főszerkesztő alkotta zsűri. Az óvodások és az iskolások mezőnyében is kiváló alkotások születtek Fotó: Ady Géza

Őze Áron, a jótékonysági estnek helyet adó Bartók Kamaraszínház igazgatója is méltatta a beérkezett alkotásokat, kiemelve, hogy a gyerekek remekül találták meg a témához kapcsolódó üzenetet, varázslatos képi világot teremtve munkáikkal.

A mind a 139 alkotást felvonultató tárlat szombat 18 órától lesz látható a Bartókban, egészen november 30-ig. További információ, hogy jövő héten hétfőtől a duol.hu honlapunkon keresztül lehet licitálni a gyerkőcök remekeire. A befolyt összeg szintén az alapítvány számláját gyarapítja majd. A zsűri által díjazott alkotások sorában az óvodások kategóriájában három alkotást emelt ki a bizottság: Ambrus Bíborka (6 éves, Aranyalma Tagóvoda), Volter Bálint (6 éves, Szivárvány Tagóvoda), Darabos Máté (6 éves, Napsugár Tagóvoda). Az iskolások mezőnyében szintén három rajz került a legjobbak közé: Balaskó Milán (Arany János Általános Iskola, 2/c. osztály), Varjas Liliána (Nagyvenyim, Kossuth Lajos Általános Iskola, 3/b. osztály), Németh Nóra (Arany iskola, 3/c.). A zsűri egy különdíjat is kiosztott a Móra Iskola 5. osztályos tanulói által készített alkotásért, a díjazottak: Bagossy Krisztián, Gyócsi Milán, Kovács Krisztofer, Szilágyi Dóra.


Tettünk már csodát, ne hagyjuk abba

Más, sokkal jobb hírekre számítottunk Pecsét István barátunkkal kapcsolatban. Talán elkényeztetett minket a sors! Hiszen egészen idáig csak jó hírekben volt részünk. Az is maga volt a csoda, hogy az olvasók, a város és környékének lakói, cégei, önkormányzatai rövid idő alatt összeadták azt a rengeteg pénzt, ami a kínai utazáshoz kellett. S Kínában is: bár a kriosebészetre nem került sor, a többi felajánlott kezelés jól sikerült: az áttétek 2,5-ről egy centiméteresre zsugorodtak. Amíg az átültetett máj gyulladásba nem jött... István (mint mellékelt cikkünkben mondja) nem adja fel. Hát ne adjuk fel mi se! Most van igazán szükség a támogatásunkra!

Pecsét István állapota súlyos

„Nem adom fel! Ha már idáig eljutottam, szeretném befejezni!"

Minden azon múlik, hogyan reagál István szervezete a gyulladáscsökkentő gyógyszerre. Nincsenek jó híreink... Már önmagában az, hogy Istvánnak, olvasóink, a város és a városkörnyék lakói által támogatott, májátültetésen átesett fiatal bányamérnöknek félbe kellett szakítania tavaly nyáron kezdődött, bonyolult, de sikeresnek ígérkező kínai gyógykezelését egy különleges klinikán: rossz hír. A kínai orvosok azt mondták Istvánnak, ha fél éven belül visszatér oda, akkor folytathatják a kezelést a rákos áttétek teljes megszűnéséig.

Ez a képünk itthon készült Pecsét Istvánról, Dunaújvárosban, szerdán délelőtt, s nevezetes ólommellényében látható Fotó: Ady Géza

Ehhez azonban az kell, hogy idehaza meg tudják állítani az átültetett mája hirtelen elkezdődött kilökődési folyamatát azon a budapesti klinikán, ahol új májat kapott. Istvánt december 7-re várják ide, alapos kivizsgálásra. Addig egy külön a szervátültetettek számára kifejlesztett gyulladáscsökkentő gyógyszert kell szednie, jövő hétfőtől kezdve. Ha a decemberi vizsgálatok azt mutatják, hogy szervezete jól reagál (reagál!) a szerre, akkor van remény a kilökődés megállítására. István dunaújvárosi otthonában rendezkedik most, csoportosítja gyógyszereit, mos, készül a további kezelésekre. Ha kimegy az utcára, változatlanul viseli az ólommellényét, ami a szervezetébe ültetett sugárzó kapszulák miatt szükséges. S reménykedik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!