Hírek

2015.06.21. 05:50

"Magyar Ifjúság! Jelentkezz a Dunai Vasmű felépítésére "

A város és vasmű építésének leginkább fotókon dokumentált része a DISZ-tábori élet. A fényképekről ma is ránk mosolygó csinos hölgyek a korabeli propaganda zászlóvivői voltak. A történészek erős kritikával illetik a csupán hat évet megélt szervezetet, a Dolgozó Ifjúság Szövetségét, a DISZ-t.

Szente Tünde

Az ifjúsági mozgalom fejlődése bizonyos változást, változtatást igényelt. A MINSZ, vagyis a Magyar Ifjúság Népi Szövetsége ugyan egységesebb volt, mint a korábbi ifjúsági mozgalom, a pártok ifjúsági szervezetei megszűntek, a rétegszervezetek pedig a MINSZ-be tömörültek. De ez nem volt elég, nem volt megfelelő a proletárdiktatúra, a szocializmus építése megkezdésének időszakában. Az Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetősége (MDP KV) 1950. február 16-án az egységes, párt vezette Dolgozó Ifjúság Szövetsége megalakítását határozta el.

A párt központi vezetősége levélben fordult a pártszervezetekhez, kérve azokat, hogy minden erejükkel segítsék a DISZ megalakulását. A levél elismerte a MINSZ eredményeit, de megállapította: az ifjúság rétegenkénti szervezése elszigeteli a munkásifjúságot a tanuló és dolgozó fiatalság egyéb rétegeitől, akadályozza az ipari munkásifjúság vezetését, valamint az ifjúság egységes szellemben való nevelését.

A nyári DISZ-táborokban és az 1950-1951-es tanév kezdetén megindult a tömeges beléptetés írja Gergely Ferenc, a magyar ifjúság történetét feldolgozó kötet bevezető tanulmányában. Az MDP vezetése, élén Rákosi Mátyással, főként 1953-ig folyamatosan és keményen bírálta a kommunista ifjúsági mozgalmat, hangsúlyozva, hogy általában elmarad a fejlődéstől, a párttól és a növekvő feladatoktól. Ez az örökös sürgetés olyan alapvető kérdések tisztázatlanságával párosult, mint az élcsapat vagy tömegmozgalom , milyen mélyen nyúlhat bele a mozgalom a fiatalok magánéletébe, a tevékeny részvétel a szocializmusért folyó harcban önmagában elégséges-e az új ember , az új erkölcs megteremtéséhez, van-e helye a politikában az őszinte szónak stb. ami rányomta a bélyeget a DISZ egész létezésére. Az agitációs- és propagandamunkában a kapitalista világ egyenlő volt a nyomorral és az elnyomással, az állandó háborús fenyegetéssel. Ott - főleg az USA-ban - gyilkosokat nevelnek a fiatalokból, a Szovjetunióban viszont a béke elkötelezett híveit.

Dolgozó Ifjúság Szövetsége

Az első DISZ-alapszervezet 1950. augusztus 4-én alakult a Duna-menti Mélyépítő Vállalatnál. Az első DISZ-titkár Földes József volt. Október 15-én a sajtó közölte a DISZ felhívását: Magyar Ifjúság, építsük fel a Dunai Vasművet, ötéves tervünk büszkeségét! Magyar Ifjúság! Jelentkezz a Dunai Vasmű felépítésére, bizonyítsd be, ország, világ előtt, hogy hű fia vagy hazádnak, lelkes segítője, elszánt harcosa a békének (Miskolczi Miklós: Az első évtized, Dunaújváros, 1975)

A DISZ felhívására már 1950 őszén ezernél több fiatal érkezik Dunapentelére.

1950. MÁJUS 3. Megjelent az MDP Központi Vezetőségének (KV) levele a párt ifjúsági szervezete, a DISZ létrehozásáról. A felszámolt rétegszervezetek maradványai tovább éltek az egységes ifjúsági szervezet keretein belül is.

1950. MÁJUS 8. AZ MDP KV körlevélben szólítja fel a pártszervezeteket, hogy nyújtsanak maximális segítséget a DISZ létrehozásában.

1950. JÚNIUS 16-18. A DISZ I. alakuló kongresszusát tartotta Budapesten. Főtitkár: Szűcs Lajos. Ekkor hangzik el Rákosi Mátyás, az MDP főtitkára szájából a később sokat idézett mondat azzal kapcsolatban, hogy az ország lakossága túl sokat költ fogyasztási javakra: megesszük a jövőnket, és hozzátehetem az ifjúság jövőjét. Ha nem tartunk mértéket, akkor, mint rántott csirkét megesszük azt a tyúkot, amely jövőre aranytojást tojna, és ötéves tervünk gyárait, üzemeit, kultúrházait már az idén csemegevaj és borjúsült formájában elfogyasztjuk.

(Forrás: Gergely Ferenc Ólmosi Zoltán: A magyar ifjúság történetének kronológiája (1914-1991), Holnap Kiadó, 2014)






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!