Hírek

2016.11.13. 21:55

Disznóparti Mezőfalván

Mezőfalva - Nincs mit szépíteni, mindennek megvan az ideje. Mostanában minden komoly ember disznót vág.

Horváth László

Igazán különleges péntekre ébredtek november 11-én a mezőfalvi iskolások. Általában nógatni kell a gyerkőcöket, ha elérkezik reggelente az iskolába vonulás ideje, azonban Márton napján - mikor egyébként libára gyúrnak a hagyománykedvelők - Mezőfalván disznóvágás várta a tanulókat. Nem is kellett kapacitálni senkit. Becsengetés előtt már a nagyon sokan bámészkodtak az iskola udvarán felállított böllér asztalnál.

A rénfán kettészelt sertés mellett Bodolai György hatósági állatorvos magyarázza a feldarabolás alatt lévő jószág testrészeit az érdeklődő általános iskolásoknak
Fotó: Horváth László

Nem először tart interaktív biológia órát a diákoknak a Mezőfalvi Gazda Kör. Harmadik éve, hogy meghonosították az iskolai disznótorost. Mint a kezdetekkor, most is a falusi hagyományok megismertetése és a biológiai ismeretek gyakorlati elmélyítése motiválta a szervezőket. A diákok évfolyamonként és tanóránként váltották egymást. Kvárik József hentesmester mellett Bodolai György hatósági állatorvos lelkesen magyarázta a sertés részeinek alakját, funkcióját.

Nagy Margit pedagógus hagymás sült vérrel is megkínálta a gyerekeket a mezőfalvi böllrépartin

A szalmatetős közösségi kiülőben szorgos kezek irányításával folyt a húsdarabolás, hagyma és vér sütés. Arrébb kolbászt, hurkát töltöttek. A kondérokban meg már rotyogott a húsleves és az abalé. Természetesen nemcsak bámészkodásra ítéltettek a gyerekek, de meg is kóstolhatták az elkészült, illetve a szemléltetés érdekében már korábban elkészített finomságokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!