Hírek

2016.02.14. 17:09

Disznótoros a társas körrel

Baracs-Templomos - Korán kezdődött a szombat Vancsura József portáján. Öt marcona férfi közelített a hátsó ólakhoz, majd Karcsi földi pályafutása véget ért.

Horváth László

Karcsi, a gazda hízósertése este már a Baracsi Társas Kör tagjainak tányérján szolgált eledelül. A disznóvágó parti nem újdonság a civil szervezetnél. Ötödik éve hagyomány, hogy az év első hónapjainak valamelyikén összejönnek egy jó kis toros mulatságra. Az idén Vancsura József házának hátsó udvarán kezdődtek az események. A közel másfél mázsás - Karcsi névre keresztelt - sertést gyűrték le közös erővel az alkalmi böllér segítői. Ahogy a szabályok előírják, először sokkolóval elkábították, majd egyetlen, gyors mozdulattal végeztek az állattal. Mire megperzselődött az áldozat, a szorgos asszonyi kezeknek köszönhetően már készen is volt a hagymás vér.

Vancsura József a baracsi civil szervezetnek tett felajánlását, a hízósertést pörköli az udvarán Kovács János segítségével

A reggeli falatozás és a további feldolgozás közben vidám történetek elevenedtek meg a régi disznóvágások hangulatát idézve. Előkerült a gázzal felrobbantott disznó esete, a szalmával, vagy tekerős pörkölővel végzett pirítás fortélyai, és még néhány 18-as karikát megkívánó pajzán történet is. A vidám munka egészen délután három óráig tartott. Ezzel azonban még nem volt vége a napnak. Este hat órától Apátszállás központjában lévő vendéglőben toros mulatsággal tették még emlékezetesebbé a civil összefogás pillanatait.

A jól végzett munka után toros bálban mulattak a társas kör tagjai, ahol Kovács János és felsége is nagyot táncolt
Fotó: Horváth László

Idén már kilencéves a Baracsi Társas Kör. Nagy hangsúlyt helyeznek a társtelepülési kapcsolatok ápolására, valamint különböző közösségi megmozdulások - mint például szemétszedés, társadalmi ünnepek, falunap és egyéb rendezvények - aktív résztvevői. A 8-10 család tagjaiból összeállt társaság még sokáig szeretné öregbíteni a baracsi civil szervezetek jó hírnevét - tudtuk meg a táncszünet közbeni beszélgetésekből.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!