Hírek

2016.02.23. 11:48

Disznótoros, Falulánc módra: Az alkalmi böllér mesteri vágásokkal, pillanatok alatt részeire bontotta a jószágot

Daruszentmiklós - A helyi szokás szerint feketére perzselték a cocát. A belet már nem fújják, de mégis van egy specialitásuk, ami nem más, mint a jókedv!

Horváth László

Rossz idők járnak a környék vágásra érett sertéseire. Divat lett civil körökben a csapatösszetartásra kitalált disznóvágó rendezvény. Szombaton a daruszentmiklósi Falulánc Szövetség tagjai fenték a késeket. Pár órán belül már csak az állat darabjai - akár csak egy puzzle - emlékeztetett a múltra: nemrég az ólban röfögött a jószág.

A száznegyven kilós disznót a rénfán, vagy magyaros nevén a rendfán dolgozták fel. Fotó: Horváth László

Bő félórás késéssel induló programon a faluláncosok tréfásan meg is jegyezték, elaludt a főszereplő! Az előkészületeket azonban cseppet sem hátráltatta a disznó megérkezése. A Barátságházban szorgos asszonyi kezek pucolták a hagymát, a leveszöldséget és a többi toros rendezvényhez szükséges élelmiszereket. Kolbásznak való belet már boltban vásárolják, de azért a régi idők emlékére időnként felfújnak egyet - mesélte a Hírlap kedvéért bélpróbát tartó Csordás Ferencné. Odakinn pálinkával indult a nap. Erősítőre pedig igencsak szükség volt. Száznegyven kilós sertés várta, hogy a rénfára, vagy magyaros szóhasználattal rendfára húzzák. Előtte nem maradt el a szokásos perzselés sem. Daruszentmiklósi módi szerint jó feketére kell színezni. Bozó Ferenc alkalmi böllér mesteri vágásokkal pillanatok alatt részeire bontotta a sertést. A folytatásban már nagyobb szerepet vállalhattak a hastok körül szorgoskodók. Fogarasi Béla a Falulánc Szövetség vezetője bontás közben mesélt a civil szervezetről.

A Falulánc feliratot Frenczi Lajos rajzolta a hagyományosan feketére perzselt sertésre

- 2004-ben alakult a társaság. Kulturális és egyéb tevékenység a fő működési terület. Jó kapcsolatokat ápolunk oktatási intézményekkel és más szervezetekkel. 51 fős vegyes életkorú tagságunk rendkívül agilis. Aktivizálja magát a különböző helyi és környékbeli rendezvényeken. Magunk is szervezünk eseményeket, amelyre jó szívvel invitáljuk a velünk kapcsolatban lévőket.

Pénzes Istvánné (jobbra) és Csordás Ferencné (b) régi szokásként a bélfúvást elevenítette fel

- Specialitásunk a jókedv, amiről mindig megismerik a faluláncosokat - hangsúlyozta nevetve Fogarasi Béla. Majd folytatta: - Jellemző ránk a folyamatos együttlét is, hiszen rendkívül sok időt töltünk el közösen. A számos program mellett havonta két alkalommal találkozunk megbeszéléseken, ahol komoly műhelymunkával tervezzük meg a szervezet tennivalóit. Ahogy mondják: a Falulánc Szövetség 12 esztendeje megkerülhetetlen tényezője Daruszentmiklós társadalmi, kulturális életének - jószívű vendéglátás, különleges baráti hangulat és szinte kimeríthetetlen jókedv várja a rendezvényeikre betérőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!