Hírek

2014.03.30. 12:55

12 órás futóverseny: dr. Szabó Zoltán a világranglistán

Dunaújváros - Korosztályában a világranglista legjobbjai között van egy tizenkét órás eredményével a dunaújvárosi orvos.

Pekarek János

Dr. Szabó Zoltán fehér köpeny helyett futódresszben

Ritka eset, ha egy orvos a saját életével dokumentálja, hogy milyen előnyökkel jár az egészséges életmód!

Például azzal, hogy az illető egy világranglista harmadik helyére kerül, Magyarországról, gyakorlatilag egyetlen eredménnyel.

Dr. Szabó Zoltán dunaújvárosi belgyógyász főorvos esete ilyen. A jó doktor, akinek sok betege hálás egészségéért, állapotának jobbításáért (nem titkolom: én is az vagyok!) márciusban részt vett egy tizenkét órás futóversenyen, amit megnyert.

Ez az eredmény pedig egyből a hosszútávfutók világranglistájának csúcsaira repítette őt: korosztályában, az ötvenöt éves szupermaratoni futók között az idén eddig az övé a harmadik legjobb eredmény!

Más szavakkal fogalmazva: a veterán hosszútávfutók között március végéig senki sem futott jobban nála, kivéve két tajvani kor- és sporttársát.

Ez az eredmény pedig 108,6 kilométer az említett tizenkét óra alatt.

S ezzel az eredménnyel természetesen Európa-csúcstartó is mostanáig, valamint (ezt talán már mondani sem kell) természetesen a hazai listát is ő vezeti a korosztályos eredményeket tekintve.

Lehet, persze, hogy ez később, az év hátralévő szakában még változni fog de miért ne változhatna úgy, hogy a mi futó doktorunk nem a harmadik, hanem, mondjuk: az első helyen zárja az éves összesítést? Hiszen személyi edzője megmondta: tizenkét óra alatt száztíz kilométer lenne a számára ideális eredmény!

Azzal pedig a mostani helyzet szerint azt a két, egyenként 109 kilométer körül teljesítő tajvani futót is megelőzte volna.

A dologhoz tartozik, hogy Szabó doktor, aki ugyanolyan munkarend szerint dolgozik a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban, mint kollégái, tíz évvel ezelőtt még legfeljebb ábrándozott a versenyszerű futásról, és a legerősebb dohányosok közé tartozott, akikkel csak találkoztam.

Aztán gondolt egyet, letette a cigit és futni kezdett reggelente. 2005-ben már hosszútávú versenyeken indult. Lefutotta félmaratoni távot, majd a maratont is, és 2010-től ultrahosszúságú versenyeken is rajthoz állt.

Most pedig egy huszonnégy órás futásra készül...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!