Hírek

2013.08.11. 13:40

Pályakezdők - Dunaújváros környékén nőtt az állástalanok száma

Dunaújváros – Közel 2300 pályakezdő keresett állást júniusban Fejér megyében. Számuk az előző havinál 138-cal kevesebb.

Körmendi Erzsébet

A Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának adatai alapján az előző havihoz képest júniusban csökkent a pályakezdő munkanélküliek száma a megye térségeinek majd mindegyikében. Kivéve Dunaújváros körzetét, ahol 45-el növekedett a számuk. Ugyanakkor megyei szinte az is igaz, hogy az első félévének minden havában magasabb volt a pályakezdők száma, mint a korábbi év azonos hónapjaiban.

Márok Csaba polgármester mindkét fél számára kiváló lehetőségnek tartja a diákmunkát, amelyre a munkaügyi központ adott lehetőséget az önkormányzatoknak (Fotó: Lázár Zsolt)

A pályakezdő álláskeresők száma Bicske térségében nőtt a legjobban, 61 százalékkal, ezt követi Ercsi és Sárbogárd körzete, ahol 40,4 százalék és 30,6 százalékos növekedés következett be. Dunaújváros és Mór körzetében is mintegy egyötöddel voltak többen az egy évvel korábbinál. A nemek szerinti megosztást nézve továbbra is a nők száma volt a magasabb idén júniusban, igaz csak 32-vel előzték meg a férfiakat. Szám szerint 1151 iskolából kikerült hölgy keresett megélhetési lehetőséget. Legfeljebb általános iskolai végzettséggel a pályakezdők 36,9 százaléka rendelkezett, szakmunkásképzőt, szakiskolát minden ötödik fiatal végzett. A szakközépiskolát, technikumot végzettek részaránya 24,6 százalék, gimnáziumi érettségije 12, főiskolai, egyetemi diplomája 6 százalékuknak van.

Az eltelt félévben a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkező pályakezdők aránya májusig folyamatosan, 37,6 százalékig emelkedett, majd júniusra kissé csökkent. A szakmunkásképzőt, szakiskolát végzettek aránya 20 százalék körül alakult. A középiskolai végzettséggel bírók aránya 38,6 százalékról 36,6 százalékra csökkent az eltelt hat hónap alatt. Míg a diplomások aránya folyamatosan emelkedett májusig.

A fiatalok közel háromötöde legfeljebb hat hónapja szerepel folyamatosan a munkanélküli regisztrációban. A hét-tizenkét hónapja folyamatosan nyilvántartottak aránya egynegyedet tesz ki, míg az egy éven túl folyamatosan regisztráltak aránya 15,2 százalék. Fél év távlatában a kevesebb, mint hat hónapja nyilvántartott pályakezdők aránya 70,9 százalékról 57,5 százalékra mérséklődött, a hét-tizenkét hónapja nyilvántartottak száma viszont 15,7-ről 27,3 százalékra megemelkedett. A tartósan, azaz az egy éven túl nyilvántartásban szereplő pályakezdők aránya jelentősen nem változott fél év alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!