Hírek

2014.09.25. 20:50

Dr. Schábel Ferencnét köszöntötték

Dunaújváros – Ünnepélyes keretek között, nem nélkülözve a megható pillanatokat sem, köszöntötték csütörtökön a Petőfi iskolában dr. Schábel Ferencnét aranydiplomájának átvétele alkalmából.

A helyszín azért a Petőfi iskola volt csütörtökön, ugyanis az ünnepelt annak 1972-es megalakulása óta egészen 2007-es nyugdíjba vonulásáig csak itt dolgozott, pedagógusként, szakfelügyelőként, szaktanácsadóként. A jeles eseményen ott volt az iskola kollektívája, akik közül többekkel vagy együtt dolgozott, vagy tanította őket, de eljöttek dr. Schábel Ferencé, Ilike – ahogy szinte mindenki szólította – egykori kollégái, volt igazgatói. Mellettük tiszteletét tette Cserna Gábor polgármester és Tóth Géza, a dunaújvárosi tankerület vezetője is. Elsőként Rideg István igazgató szólt az egybegyűltekhez, aki elődeinek azon minősítéseiből idézett, amit a sokrétű feladatokat elvégző, közte tankönyvet is író Ilikéről írtak. Fekete István, az első direktor szerint: „Kiváló képességekkel rendelkező nevelő, aki oktató-nevelő munkáját, szakmai teendőit nagyfokú tudatossággal, magas szinten teljesíti."

Rideg István kiemelte, hogy hosszú és eredményes pályafutása alatt több kitüntetést kapott, van köztük miniszteri, de átvehette a Dunaújváros Érdemes Pedagógusa címet is. Cserna Gábor polgármester egy 1988-as, perkátai történetet mesélt el: – Én mint képesítés nélküli pedagógus dolgoztam ott, s szeptember végén óriási takarítás volt az egyik reggel. Kiderült, hogy jön dr. Schábel Ferencné szakfelügyelő. Akkor elmondták nekem, ő egy unikum a maga nevében, olyan hivatását ízig-vérig megélő alsós tanító, aki nagyon fiatalon kinőtt a tanítók közül emberségével, példamutatásával.


A polgármester kiemelte, hogy a jelenlévő fiatal pedagógusok is legyenek húsz-harminc-ötven év múlva ilyen példák a város, a megye társadalma, vagy tankönyvei által az egész ország számára. Tóth Géza, a dunaújvárosi tankerület vezetője Wass Albert soraival kezdte: „Lehet hittel és igaz akarattal nagy dolgot cselekedni a nemzet jövőjének dolgaiban. Bármilyen kicsiny őrháznál is álljon az ember." – Ötven évvel ezelőtt kezdődött a küldetése, mert pedagógusként nem szakmát, hanem hivatást választott, ami maga az élet. Öt évtized alatt teljesítette küldetését, most szakma szeretetét, hűségét, eredményeit, egész életútját példaként állíthatjuk az új nemzedék elé.

Ezt követően filmbejátszást láthattunk utolsó osztályáról, majd meglepetésre két tanítvány személyesen, verssel, virággal köszöntötte a meghatott ünnepeltet. Majd Imre György nyugalmazott igazgató mondott köszöntőt azzal kezdve, hogy kollégája az aranydiplomát megérdemelte: – Az életeddel, pedagógusi lényeddel bizonyítottál, akit tanítványai szerettek, a szülők kedveltek, a munkatársak tiszteltek.

Ilike a pezsgős koccintás előtt könnyes szemmel mondott köszönetet azért, hogy ilyen nem várt, nagyon szép ünnepséget szerveztek neki kollégái. Majd egy Reményik Sándor idézettel köszönte meg mindenkinek a délutánt: „A világ Isten szőtte szőnyeg, mi csak a visszáját látjuk itt, de néha, a legszebb perceinkben a színéből is valamit... „

– Én most látom ennek a színét, amiért roppant hálás vagyok – tette hozzá.

Nem szakmát, hanem hivatást választott, ami maga az élet.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!