Hírek

2014.08.25. 15:20

Elhunyt Dr. Wittmann Károly (1932-2014)

Dunaújváros - Hosszú, boldog, lelkiekben, szellemiekben gazdag élet után elhunyt dr. Wittmann Károly.

Pekarek János

Életének nyolcvankettedik évében, vasárnap elhunyt dr. Wittmann Károly általános orvos, belgyógyász, kardiológus, a városi rendelőintézet korábbi igazgatója, a rendszerváltás után önkormányzati képviselő, Dunaújváros méltán köztiszteletben álló polgára.

A mindig vidám, mindig emberséges, mindig hozzáértő Doktor Úr, ahogyan régi betegei emlegették, az egykori Herczegfalván. (Ma: Mezőfalva).

Dr. Witmann Károly

Dr. Wittmann Károly 1932. október 26-án született Herczegfalván, a mai Mezőfalván.

Orvosi diplomáját általános orvosként 1958-ban kapta meg a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. 1957-ben Dunaújvárosban szigorló orvosként kezdett dolgozni. Egy évvel később a helyi kórház belgyógyászati osztályán segédorvosként helyezkedett el, majd az osztály alorvosa lett. A Rendelőintézetben 1965-től belgyógyász csoportvezető főorvos, 1976-ban a Rendelőintézet igazgató főorvosává nevezték ki.

1993-tól a II. számú Rendelőintézet igazgató főorvosa is lett, e feladatait 1994-ig, nyugdíjazásáig végezte.

Munkája során megszervezte a kardiológiai szakrendelést a városban és a városkörnyéken lakó szívbetegek számára. 1989-től a kísérleti háziorvosi munka szervezője és szakmai irányítója is volt a városban.

Nyugdíjba vonulása után változatlanul tovább dolgozott a kardiológiai szakrendelésen, s a 200 férőhelyes Dunaújvárosi Egyesített Szociális Intézményben az idősek általános orvosi felügyeletét is ellátta, közismert lelkiismeretességével. 1958 óta folyamatosan részt vett a nővérképzésben, illetve az orvosok középfokú továbbképzésében. A Magyar Orvosi Kamara Dunaújvárosi Szervezetének megalapítója és szervezője volt. A kamara megyei szervezetében megalakulásától kiemelkedő tevékenységet folytatott, egészen haláláig. A megyei kamara és az első országos kamarai tanács elnökségi tagja volt.

Több mint 25 éven át vezette Dunaújvárosban a Szívbetegek Klubját. 1955-től tagja a Magyar Vöröskeresztnek. 37 éven át vezette a Vöröskereszt járási és városi szervezetét. 2010-ben megkapta a Magyar Vöröskereszt Csillagrendjét. 1985-ben Kiváló Orvos címet kapott. 1993-ban Dunaújvárosért Díjban részesült. 2007-ben megkapta a Dunaújváros Díszpolgára címet. 2011-ben vehette át a Magyar Orvosi Kamara Romhányi Díját.

Közéleti tevékenységét a rendszerváltás idején kezdte meg a Kereszténydemokrata Néppártban, amelynek helyi elnöke volt. 1990-től 1998-ig a dunaújvárosi közgyűlés képviselője, a rendszerváltás utáni első közgyűlés korelnöke. Az első ciklusban a szociális bizottság tagja, majd elnöke. A második ciklusban az ifjúsági és sportbizottság elnökeként dolgozott. Részt vett a városi szociális otthon létrehozásában, a drogprevenciós oktatás megszervezésében is.

 

A Doktor Urat Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzata és a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet közös halottjaként gyászolja, osztozik családja és hozzátartozói fájdalmában. Az érte szóló gyászmise augusztus 30-án, szombaton 9 óra 30 perckor kezdődik a mezőfalvi templomban, majd 10 óra 30 perckor családja, hozzátartozói, tisztelői körében kísérik utolsó útjára a mezőfalvi temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!