Hírek

2014.04.03. 16:10

Függő játszmáink - Módszertani konferencia a főiskolán

Drogproblémák címmel rendeztek módszertani konferenciát csütörtökön a helyi a főiskolán. Beültünk egy műhelybeszélgetésre is.

Szabó Szabolcs

Két pályázati program lezárásának apropóján is találkoztak a drogproblémával és ifjúságvédelemmel foglalkozó szakemberek csütörtökön a Dunaújvárosi Főiskolán. A Magyar Református Egyház Újváros Drogambulancia által szervezett konferencián az elmúlt évek munkájának értékelése mellett kilenc műhelyfoglalkozás is várta a szakembereket. Munkatársunk a Ráckeresztúri Drogterápiás otthon fiataljai vezette „Függő kérdések” című beszélgetést választotta. Elterelés, sávváltás, avagy a prevenció helyes útjai...

– Mélypont nélkül nem megy, legalábbis nekem kellett az a már elviselhetetlen élethelyzet, hogy szembenézzek függőségemmel, mondja a 20 éves Péter...

A függő játszmáikat felszámolni igyekvő társak többsége egyetért Péter mélypont-elméletével. Nem úgy a jelenlévő szakemberek, akik szerint a sávváltáshoz és a játszmák felszámolásához nem kell elérni az életveszélyes állapotot. A Magyar Református Egyház Újváros Drogambulanciája által szervezett konferencián ülünk, azon belül is egy csoportos műhelymunkán. A szervezők Függő kérdések beszélgetések felépülőben lévő drogfüggő fiatalokkal címet adták a másfél órás csoportfoglalkozásnak, amelyen a kölcsönös bemutatkozás után szerhasználók mesélték el drogkarrierjüket. A más-más élethelyzetből induló későbbi szerfüggők valamennyien hasonló utat jártak be. Az alkohol és a drog valamit felszabadított bennük, kinyílt számukra a világ. A rendszeres pótcselekvésből aztán sajátos játszma, életforma alakult ki. Életüket már nem maguk, hanem szenvedélybetegségük kormányozta, sokszor a mély depresszióig, öngyilkossági kísérletig. Kőkemény pokoljárás és szenvedés után aztán meglelték a kivezető utat.

Szemenyei István a pályázati programok koordinátora összegezte az elmúlt évek munkájának eredményeit a Dunaújvárosi Főiskolán rendezett szakmai konferencián

- Meg kellett tanulnom újra járni, és most már érzem, hogy kezdek ismét szabadon gondolkodni, cselekedni - teszi hozzá a harmincas évei elején járó fiatalember, aki a jövőben segítő szakmában szeretne dolgozni. Mint mondja, ő talán hitelesebben tudja bemutatni a szerhasználat csapdáit a mai tizen- és huszonéveseknek, mint azok a szakemberek, akik soha nem nyúltak droghoz. Victorné Erdős Eszter a ráckereszturi központ vezetője szerint a függőség része az életünknek, van aki tudja kezelni, mások belesodródnak. A mindennapi pótcselekvések helyett pedig nyíltságra, őszinteségre van szükség. Főképp a családokban. Mindezt megfogalmazni könnyű, ám napi szinten működtetni borzasztóan nehéz.

Kleinné Németh Judit, a dunaújvárosi Egészségmegőrzési Központ vezetője szerint nincs mindenki számára ajánlható recept, ám az igazi prevenció a családban kezdődik: önelfogadással, önismerettel és az őszinte beszélgetésekkel. A jelen társadalmi viszonyok között, mikor a családok szétesőben vannak, a mindez egy nagyon nehéz és rengeteg munkával járó feladat. Hosszú távon azonban nem igazán mutatkozik más út.

És minderre nem csak azoknak van szüksége, akik komoly alkohol- vagy drogproblémával küzdenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!