Hírek

2013.03.11. 18:41

Drogügyi konferencia lesz Dunaújvárosban

Dunaújváros - Országos drogügyi konferencia helyszíne lesz március végén a Dunaújvárosi Főiskola.

Szabó Szabolcs

A tervek szerint dr. Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Simicskó István sportért felelős államtitkár, valamint Zacher Gábor toxikológus is részt vesz azon a március 28-án rendezendő országos drogügyi konferencián, amelynek a Dunaújvárosi Főiskola ad helyet. A Magyar Református Egyház (MRE) Újváros Drogambulancia által szervezett szakmai találkozó célja, hogy felhívja a figyelmet az új, kockázatos kábítószerek veszélyeire, valamint megoldást találjon az új szerek okozta merőben új kihívásokra.

A tavaly nyár elejétől üzemelő helyi drogambulancián jelenleg nyolcvanegy regisztrált klienssel foglalkoznak. E szám sajnos csak töredéke a problémás szerhasználóknak.

A szakmai találkozó főbb kérdéseiről és az intézmény eddigi munkájáról kérdeztük Czere-Ambrus Máriát, a helyi drogambulancia programkoordinátorát.

- Jelenleg nyolcvanegy regisztrált kliensünk van. Ez a szám egyfelől sok, hiszen a Magyar Református Egyháznak a fővárosi Széll Kálmán téren üzemeltetett hasonló jellegű intézménye is közel ennyi regisztrálttal foglalkozik. Másrészt kevés, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy igen magas a szerhasználók száma Dunaújvárosban. A regisztrált kliensek alatt nem csak a problémás szerhasználókat értjük. Köztük vannak szülők, pártfogók is, akik tevékenyen próbálnak segíteni a problémával küzdő személyeknek, említi a helyi drogambulancia vezetője.

Az ártalomcsökkentő ellátásban - mint például a tűcsere program - főként a harmincon túli szerhasználók vesznek részt, az alacsony küszöbű közösségi ellátásban pedig inkább fiatalabbak. Összességében elmondható, hogy az utóbbi években számos új, olcsón, könnyen beszerezhető kábítószer jelent meg a piacon. Az úgynevezett dizájner drogok pedig sokkal veszélyesebbek a korábbi szereknél. Éppen ezért fontos, hogy a fiatalok, a szülők, és az ifjúsági területen dolgozók egyaránt tisztába legyenek a mai helyzettel.

A március 28-án, a Dunaújvárosi Főiskolán rendezendő szakmai találkozó célja is ez. Ígéretünk van rá, hogy a hazai ifjúságügyi politika meghatározó döntéshozói is felszólalnak a konferencián, a helyi szakemberek mellett. A záróelőadást pedig dr. Zacher Gábor toxikológus tartja majd a legújabb kábítószerek kockázatairól és veszélyeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!