DUDIK: Nem fújta el a szombatot a szél, hibátlan buli volt!

2017. június 19., 07:00 szerző: Balogh Tamás, Gallai Péter
komment
DUNAÚJVÁROS Az alternatív rock alapjaiból táplálkozó és azt egyedileg továbbgondoló kiváló bandák pörgették fel a közönséget a DUDIK harmadik napján, szombaton este. Az irányzatok hívei kora tavaszi öltözékben, de nyári hangulatban érkeztek, és megkapták, amire koncertügyben vártak. Hibátlan buli volt.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Egészen sajnálatos módon az esemény lebonyolítói ismét az időjárást befolyásoló tanfolyamra kényszerültek az idei évben is. Szerencsénkre szombat estig az esőt elűző technikát is átvették, igaz a széllel este kilencig elbíbelődtek, mire sikerült lecsendesíteniük. Többen aggódtak az erős fuvallatok miatt, de Kővári Dániel, a szervező csapat tagja megnyugtatott mindenkit: koncert nem marad el és színpadokat sem kell leállítani. Egyébként a hőmérséklet változására csak a naptári dátumra figyelők nem készültek fel. Látványukkal igazi, hidegrázós élményeket adva másoknak, néhányan nagyon trendi, nyári öltözékben is érkeztek. Reméltük, hogy vasárnap estig kikúrálják magukat.

Likó Marcellék, azaz a Vad Fruttik elképesztő nagy bulit nyomtak le
Fotó: Ady Géza

A nyitókoncertek első félórájára, a fellépőktől és a klímaviszonyoktól függetlenül, általában mindenütt, érthetetlenül kevesen érkeznek. A kivétel erősíti a szabályt. És ez most a Hiperkarma volt. Az igazi hívek, a kemény mag, már a nyitó számra fölsorakozott. A tutira mentek, tudták, hogy mire számíthatnak, de gyanítható, hogy ez alkalommal többet kaptak.

Pazar hangzással, a rangjukhoz illő produkcióval szórakoztatták a közönségüket. Ültek a régi dalok, és célba találtak a frissebbek. Szerencsés találkozás volt.

Ismét egy örömteli, immár baráti találkozás a koncert után a 30Y és a dunaújvárosi vízilabdás hölgyek között
Fotó: Ady Géza

Bérczesi Róbert, a banda alapítója szerencsés döntést hozott, amikor nem egy feloszlás és újrakezdés után a folytatás mellett döntött. Egyediségük most is hatott, és valószínűleg új híveket is szereztek. - A dunaújvárosi közönség nagyon kedves volt. Kilógunk a sorból. Nem nagyon lehet bennünket egy kalap alá venni a többiekkel. Ez régebben engem nyomasztott, de most már úgy vagyok vele, ez egy olyan zenekar, ami járja a maga útját! Vannak baráti csapatok, például a bennünket követő 30Y és a Vad Fruttik is. Mindannyian ugyanazt a szakmát művelik, amit mi. Sűrűn találkozunk a fesztiválokon, de még tudnám sorolni a többi gitáros, dalszerzők köré épülő alternatív rock zenét játszó bandát - árulta el a DH-nak.

A közönségre egy pillanatig sem lehetett panasz

Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere, egy, ma már az élvonalbeli zenészek körében nem túl gyakori sétát is tett a koncertjük előtt. A DUDIK arénába tartott, hogy egy kezdő zenekart is meghallgasson. - A rutinos fesztivál-látogatóknak nem szabad elfelejteniük, hogy a kis sátorszínpadokon nagyon fontos dolgok történnek, még akkor is, ha kevés ember hallgatja ezeket a zenekarokat. Azokból a srácokból, akik ott tolják, nagyon sok energia sugárzik.

Az Idegen nevű zenekart néztem meg. Nagyon ügyes fiúk. Közben persze, ahogy öregszem, van bennem egy óvatos nosztalgia, olykor eszembe jut, hogy tíz-tizenöt éve én is álltam ilyen sátorszínpadokon. Remélem, akkor is voltak emberek, akik odasétáltak és izgatta őket, ami ott történik. Szerencsére így van ez az egész zenekarral is: szétszóródunk, és a végén elmeséljük egymásnak a tapasztalatainkat.

A Hiperkarma nyitotta szombaton a nagyszínpadot

Az együttes a jól sikerült buli után a Dunaújvárosi Hírlap segítségével kedves vendégeket fogadott a backstage falai között: a Dunaújvárosi Egyetem Maarsk Graphics női vízilabdázóit - immár nem először. A felek közötti, kezdeti egyoldalú rajongás már barátsággá vált, elég csak azt mondani, hogy a bajnoki elődöntő előtt Beck Zoli eljött a lányokhoz egy kis motivációs "tréningre".

Hollywood Rose: nem csak a külső hasonlít, a hangzás is ugyanolyan kiváló, mint a Guns N' Roses-é

- Mindent varrjatok a nyakamba, elviszem a balhét - utalt nevetve arra, hogy a csapatnak nem sikerült a döntőbe jutás. Nemrégiben pedig a 30Y új klipjében tűntek fel pólós szépségeink. - A téma egy lánybúcsúról szól, a rendező-operatőr azt kérdezte, tudok-e olyan társaságot, akikkel úgy tud együtt dolgozni, hogy nem kell őket tréningezni két napig azért, mert idegenek. Erre azt mondtam, keressünk olyanokat, akik eleve ismerik egymást, s eszembe jutott, hogy megkérdezem a dunaújvárosi vízilabdázókat. Ők pedig nagy örömmel jöttek - árulta el a hátteret lapunknak.

A Vad Fruttik volt a fő műsorszám szombaton. A velük való találkozásért a híveik meg is töltötték a nagyszínpad előtti teret, és a dalszövegismeretből is jelesre vizsgáztak. A zenekar riválisai fülében (ha van nekik ilyenük) nyilván irigylésre méltóan csengett volna a színpadi fickókkal folyamatosan együtt dolgozó rajongói kórus imponáló produkciója. Az, hogy a pizzásnál végtelen nyújtózó sorban állók is lelkesen üvöltötték a "leszek én is az egyetlen" refrént, ezen az estén mindent vitt. A hangulat eksztázisba tolásért Likó Marciék segítői, például az ördögi fényekkel manipuláló technikusok is megtették a magukét. Az ezen az estén is sikerben úszó frontember meglepő kijelentésével lepett meg a beszélgetésünk elején: "Nekem mindig az a legfontosabb, hogy én jól érezzem magam!" Aki erre azonnal kilépne a VF fun klubból nyugodjon meg, hiszen mint a beszélgetés során kiderült, hogy ez a közönség szórakoztatásának az alappillére!

Micsoda sansz éjjel fél egykor, hosszú előkészületek miatti technikai szünet után, a kiürült nézőtér előtt, plusz tizenhárom fokban belecsapni a folytatásba! Általában ez egy nehezen vehető akadály, de ha az ember Hollywood Rose tribute zenekarban nyomja, akkor csupán egy élvezetes kihívás. Ez a feladat állt a szombati záró koncerten fellépők előtt. A nyitó dal közben még bizonytalanok voltak a színpadhoz visszazarándokolók, de a második, harmadik dal után már nem hasonlítgatták az Axl Rose, Slash és Duff McKagan által is jegyzett Guns N' Roses tagokhoz Jesse-t, Zabát, Lukit, Cocót és a többieket, mert az egymást követő, időt álló megaslágerek ez utóbbiak tolmácsolásában is győztek.

Nem csak egy hasonmás zenekar, hanem egy nagyon jó banda tolta a kora hajnali órákban. A színpadra lépés előtt Zaba, a dobos a következőket nyilatkozta munkatársunknak: - Nyilván nem egyszerű a feladatunk. A saját zenét játszó zenekaroknak is megvan a komoly feladatuk, a tribute műfajban még külön kell figyelni az eredetire is, hogy az hangzásban és kinézetre is megközelítőleg olyan legyen, mint az eredeti. Nyilván olyan, mint az igazi, nem lehet, Guns-rajongó vagyok és belátom. De megpróbáljuk megfogni azt, ami a kilencvenes években annak a zenekarnak az eszenciája volt.

Kródi Zoltán

Kovács Viktor

Andriska Kitti

Már korán, délre leérkeztünk a barátokkal, addig is jól szórakozunk. Paksról jöttünk, úgyhogy maradunk éjszakára a kempingben. Sajnos csak a szombati nap vagyunk itt, de akkor lesznek a legjobb fellépők. Ma már nem dolgozok, így le tudtam jönni a hét végére a haverokkal. Legjobban a 30Y és a Jolly Jackers zenekarok koncertjeit várom, de mindenképp maradunk hajnalig a többi fellépő bulijára is. Az egyik ismerősünk bandája, az Idegen nevű zenekar indította a szombati napot a DUDIK arénában, ezért már 17 órára ideérkeztünk. Erre a napra jöttünk csak, ma vannak a legjobb fellépők.

Megmutatták tudásuk legjavát - Ilyen volt a DUDIK pénteken

DUDIK: Az időjárás nem okoz semmiféle fennakadást, szombat estére is várják a látogatókat

Belecsaptak a lecsóba - Műfaji sokszínűség és jeges levegőágyú

A DUDIK fesztivál nyitánya után péntektől még több látogatót várnak az alsó Duna-partra - Folyamatosan frissítve Galériákkal!

Balogh Tamás, Gallai Péter

2017. június 19., 07:00 szerző: Balogh Tamás, Gallai Péter

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...