Hírek

2015.05.26. 16:37

Duna: magasabban a szokottnál

Dunaújváros - Most nem egy héten, hanem két héten belül váltakozik a Dunán az áradás, apadás ciklusa.

Pekarek János

„Komoly áradásra nem számíthatunk a napokban a Dunán: az előrejelzés szerint csütörtökig apad, azután enyhén áradni fog a nagy folyó. Vasárnapra 280 centiméter körülire emelkedik” – írtuk egy héttel ezelőtt, május 19-i, keddi számunkban. Nos, bár az áradás vasárnapig, sőt: keddig túllépte az előre jelzett mértéket: nem lehet mindig mindent pontosan kiszámolni, azért az igaz, hogy a nagy áradás elmaradt.

Dunai vízállás: kedden reggel 388 centiméternél volt a mérce
Fotó: Ady Géza

A hajósoknak könnyebb a magas vízen haladni, természetesen: ezért ők örülnek, hogy kedd reggelig 388 centiméterre emelkedett a dunai vízállás. Egy méterrel többre, mint azt az előrejelzés vasárnapra ígérte.

Azonban ez csak átmeneti könnyebbség lesz a matrózoknak. Ahogyan az idei tavaszon megszokhattuk, egy rövid áradást hamar apadás követ. A változás most annyi, hogy ez nem egy héten, hanem két héten belül következik be. A csúcs kedden volt.

Szerdára egy centimétert jövő hétfőig, június elsejéig viszont 133 centimétert apad majd a Duna a prognózis alapján.

Mindezt számokban kifejezve: csütörtökre 348, péntekre 318, szombatra 299, vasárnapra 278, hétfőre 255 centiméter lehet a folyam vízszintje.

A grafikonok pedig a további napokban is apadást mutatnak. Minden jel szerint tehát idén elmarad a nagy tavaszi árvíz. Igaz, azt már a hajósok sem szeretik, és másnak sem hiányzik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!