Hírek

2015.10.05. 17:07

Siralmas látvány a nagy Duna medre

Dunaújváros - Valami készül a Dunában csütörtöktől: több víz érkezik majd folyásirányból, mint eddig volt...

Pekarek János

Egyszerűen siralmas elnézni a nagy Duna medrét - a mellékágakét, öblökét még annál is rosszabb látni. Minden megvan ott, ami Európa második legnagyobb folyójának impozáns látványához kell csak éppen víz alig van a mederben.

Hajósok, halászok, horgászok a megmondhatói, milyen alacsony a vízállás a nagy folyam medrében. Teherhajókat ezekben a napokban szinte nem is látni a Duna középső, azaz felénk eső hazai szakaszán. Nem véletlenül: hiszen méteres vízállásnál is csak negyednyi terheléssel haladhatnak az uszályok, jelentős ráfizetést okozva a szállítmányozó cégeknek. Most pedig a negatív tartományban jeleznek a mérők...

Talán nem véletlen, hogy éppen ezekben a hetekben szivárgott ki (véletlenül?) kormányzati berkekből, hogy egy tanulmányterv keretében újravizsgálják a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer, s más gátak építésének lehetőségét, így Adonynál és Fajsznál is. Ezek a gondolatok többekben már Paks II. építésével kapcsolatban is felmerültek, nem csak hajózási okokból.

Megkezdték az Alsófoki-patak torkolatának helyreállítását. Az öbölbe vezető torkolatot a legutóbbi monszuneső mosta ki, rongálta meg. Képünkön a kotró munkagép, a bagger látható

A hydroinfo jelentése szerint Dunaújvárosnál hétfőn mínusz 42 centiméter volt a vízállás. Ez a következő napokban úgy alakul, hogy kedden mínusz 43, majd szerdán mínusz 41, csütörtökön mínusz 39, pénteken mínusz 25 centimétert olvashatunk le róla. Aztán valami történni fog a felsőbb folyószakaszokon, mivel szombaton már nálunk is plusz 24 centiméterre ugrik a vízszint, azaz egyetlen nap alatt negyvenkilenc centiméterrel emelkedik a folyam szintje városunknál. Vasárnapra már plusz 74 centimétert jeleznek előre a vízügyi szakemberek. Ennek a hirtelen változásnak az első jele Magyarországon csütörtökön Nagybajcsnál, Győr magasságában mutatkozik majd csütörtökön reggel: ott van az első dunai vízmérce. Október 8-án reggel plusz 73 centiméterre emelkedik majd ott az egy nappal korábban m ég csak 14 centit mutató vízállás. Mindez az ausztriai, németországi vízgyűjtő területeken tapasztalt nagyobb esőzéseknek köszönhető. De mifelénk is úgy esik majd, mint egy... korty víz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!