Hírek

2015.09.22. 15:08

Megint nagyon alacsony a Duna vízállása

Dunaújváros – Megint nagyon alacsony a Duna városunknál. Igaz, Földvárnál még alacsonyabb, de ez kit vígasztal?

Pekarek János

A szokásos "pumpálás" részesei vagyunk, ami a dunai vízállást illeti. Egyszer lejjebb megy a vízszint, aztán egy-két nap múlva feljebb emelkedik. Úgy általában nagyon alacsonyan van a Duna, ami a sétálóknak jó, hiszen olyan helyeken lehet száraz lábbal átgázolni, ahol korábban nem. Igaz, a sétálóknak a magas vízállás is jó, mert akkor meg van min rémüldözni... De az biztos, hogy a hajósok, vízi emberek nem kedvelik az alacsony vízállást.

Most éppen így néz ki a meder a Szalki-szigetnél

Dunaföldvárnál ugyanis mínusz 145 centimétert (!) mutatott a vízmérce kedden reggel, míg Dunaújvárosnál "csak" mínusz 33 centit. Magyarul: messze az átlagos vízállás alatt van a folyam vízszintje. Ez a teherszállítást igen megnehezíti: ahhoz hogy a gázlókon átkeljenek az uszályok, csak negyed-, ötöd-hatodterheléssel hajózhatnak.

A hydroinfo előrejelzése szerint szerda reggel mínusz 40 centiméter várható városunknál, és csütörtökre még ez is sekélyebb lesz: mínusz 44 centi! Onnan kis javulás következik: mínusz 37, mínusz 3, majd már a pozitív tartományban 22 és 16 centiméter.

Vagyis: jövő hétfőtől újra lejjebb megy a vízszint, folytatódik a pumpálás. Ez még a csónakosoknak, kajakosoknak, kenusoknak sem tesz jót: mozognak a kövek is, a sekély sporteszközök is könnyen fennakadhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!