Hírek

2017.07.04. 17:10

Turisztikai fejlesztésekkel csábítják a kajakosokat, kenusokat, hajósokat

Az ország tíz másik, Duna menti településével karöltve fontos turisztikai fejlesztési program részese lett Rácalmás. Cél a vízi turizmus erősítése.

Körmendi Erzsébet

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség, Rácalmás Város Önkormányzata, az Esztergomi Kajak-Kenu Sportegyesület, Duna-parti Csónakház Egyesület, Kalocsa Város Önkormányzata, a Bajai Vízi-sport Klub, valamint együttműködő partnereik tavaly decemberben írták alá azt a konzorciumi szerződést, amelyben célul tűzték ki a Felső és Alsó-Duna vízi turizmusának fejlesztését. Elhatározták, hogy közösen pályáznak támogatásra, hogy fejlesztésekkel segíthessék céljaik megvalósítását. Törekvéseiket siker koronázta, ugyanis a konzorcium tagjai együttvéve több mint 300 millió forint uniós forrást áldozhatnak a Duna-parti létesítményeik modernizálására, bővítésére. Rácalmásnak ebből a keretből több mint 40 millió forint jutott.

Schrick István, a kisváros polgármestere a következőket mondta el lapunknak:

- A Rácalmás SE Vízi-sport Szakosztály tevékenységének elismeréseként is értékelhetjük, hogy a szövetség vízi megállóhellyé minősítette Rácalmást. A szakosztály égisze alatt erős a vízi sportéletünk, nagyon eredményesek a sportolóink. Emellett már most is nagyon sok kenus, kajakos, csónakos áll meg nálunk, hogy megpihenjen a csónakházunkban, sátort verjen néhány napra annak udvarán, turistáskodjon a környéken. A vízi sport szakosztállyal karöltve az önkormányzat mindent megtett az elmúlt években a Duna-part kínálta lehetőségek, a turizmus és a vízi sportok népszerűsítéséért. Említettem már korábban is egy beszélgetés során, hogy 7-8 évvel ezelőtt még libalegelő volt a folyóparton, és fütyült a szél a fűszálak között. De szép csónakházat építettünk évekkel ezelőtt, az idő közben elhasználódott kikötő úszó objektumát pedig a mostani szezonra újíttatta fel az önkormányzatunk, hogy ne legyen gond a működési engedélyekkel.

A polgármester szavaiból kiderült, hogy felkészültek a további munkákra is:

- A fejlesztés azért is fontos lesz számunkra, mert Dömös alatt Rácalmás a következő dunai megállóhely, amely részese lehet a támogatási programnak. A pályázat benyújtása után az önkormányzatunk saját forrásból megrendelte a vízi megállóhely fejlesztésének kiviteli terveit, hogy ezek meglétével is gyorsítsa a folyamatot. Ennek köszönhetően a támogatási szerződés aláírása után el is kezdődhet a munka a Duna-parton, bár a projekt zárása jövő év végén lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!