Hírek

2017.04.04. 16:14

Jobb belátásra tért a Vasas - A cél a tárgyalások folytatása a munkáltatóval

Jobb belátásra tért a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség a munkabéke megőrzése érdekében. Lemondták a demonstrációt és a sztrájkot is.

Várkonyi Zsolt

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség a munkaügyi kapcsolatokkal összefüggő pozitív megoldás érdekében Budapesten az Orosz Föderáció nagykövetsége előtt tervezett demonstrációt nem tartja meg, mert nem kíván olyan helyzetet előidézni, amely a szociális partnerek közötti tárgyalásokat elnehezítené vagy megakadályozná. A Vasas arról is döntött, hogy a 2017. március 21-én létrehozott sztrájkbizottságát feloszlatja, a sztrájkjoggal nem kíván élni, mert a munkáltató március 29-én úgy nyilatkozott, hogy hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel a munkavállalók 2017. évi többletjuttatásairól. Így a sztrájkbizottság feloszlatásával a jövő hétre tervezett figyelmeztető sztrájk is okafogyottá vált.

A folyékony fázis fenntartása érdekében az elmúlt esztendőben felújították a II. számú nagyolvasztót. Ennek megvalósításában együttműködött a kormány, a helyi politika, a tulajdonosok, a munkáltató és a munkavállalók, valamint az őket képviselők is
Fotó: Zsedrovits Enikő

A testület ugyanakkor legkésőbb 2017. április 28-ig írásos megállapodást akar kötni a munkáltatóval a 2017. évre a munkavállalók részére adható többletjuttatásokról.

Az előzményekhez tartozik, hogy a Dunaferr és az érdekképviseletek 2015-ben hároméves középtávú bérmegállapodást kötöttek, amelynek részeként erre az évre 1,7 százalékos alapbéremelés jár, amelyet a munkáltató egyébként a kollektív szerződésben is szabályozott módon végre is hajtott. Így a munkáltató amit vállalt, azt teljesítette. A szakszervezetek azonban további béremelést követeltek, amelynek fedezeteként a kormány ötszázalékos mértékű, a munkáltatóknak biztosított, úgynevezett szociális hozzájárulási adóból „megtakarított" egymilliárdos összegét gondolták. Ezzel kapcsolatban azonban a munkáltatóval nem sikerült tárgyalni, ezért nyúltak a nyomásgyakorlás eszközeihez. Ismeretes az is, hogy a munkáltató az elmúlt évben visszavonta a létszámleépítésre vonatkozó bejelentését is, amely komoly döntés volt a foglalkoztatási szint megtartása érdekében. Mindamellett a cég fejlesztéseit a magasabb minőség elérése érdekében folytatja, ami összhangban van a kormány acélipari cselekvési programjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!