Hírek

2013.09.10. 10:25

Vasműs leépítés: felfüggesztve!

Minden, a tervezett 1500 főt érintő létszámleépítéssel kapcsolatos döntést felfüggesztett az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetése - derült ki kedden délután a kormány és a cégvezetés közötti tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón.

Szabó Szabolcs

A kormány részéről Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ült asztalhoz Evgeny Tankhilevich-csel, a cég vezetőjével.

Az egyeztetéseket követően Czomba Sándor elmondta, a kormány „elment a falig”, azaz megkezdte a tárgyalásokat a vasmű jövőjét illetően a tulajdonosakkal. Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány abban érdekelt, hogy hosszú távon biztosított legyen a vasmű jövője. A Dunaújvárosi Hírlap kérdésére a kormány képviselője elmondta, több szálon zajlanak az egyeztetések. Ám mielőtt a kormány vételi ajánlatot tenne a vasműre, fontos megismernie: mennyit is ér a cég.



A Vasmű részéről Tankhilevich kiemelte, nagyra értékeli a kormány figyelmét és pozitívan nyilatkozott a keddi tárgyalásokról, mint fogalmazott: partneri találkozó zajlott a felek között. A cégvezető lapunknak megerősítette, a magasabb szintű tárgyalások megkezdéséig felfüggesztik a létszámleépítéssel kapcsolatos konkrét döntéseket. Hogy mindez pontosan mit is jelent, arra a felek nem tértek ki, ám közölték, amíg tartanak a cég tulajdonosai és a kormány közötti magasabb szintű tárgyalások, addig nem lesz nevesített lista a tervezett létszámleépítésekkel kapcsolatban.

A DH információi szerint az úgynevezett magasabb szintű tárgyalások egy hónapon belül megkezdődhetnek. Az ISD Dunaferr Zrt.  tulajdonosaival már Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tárgyal majd. Arra az újságírói kérdésre, hogy minderre Moszkvában, vagy Budapesten kerül majd sor, arra felek nem kívántak válaszolni. 

A létszámleépítések felfüggesztését a vasmű dolgozóinak döntő többsége és az érdekképviseletek tisztségviselői pozitívan értékelték.

Legalábbis ez derült ki abból, a tájékoztatót követő gyors felmérésből, amelyet munkatársaink végeztek a vasmű főbejáratánál kedden délután, műszakváltást követően.A vasmű két érdekvédelmi szervezete szeptember 19-re munkásgyűlést hirdetett a gyár kultúrtermébe. A szakszervezetek honlapján található felhívások szerint már várják a dolgozók kérdéseit, amelyet a gyűlés főelőadója a cégvezető Evgeny Tankhilevich válaszolhat majd meg. A munkásgyűlés tervezett főtémái: az I. számú kohó felújítása, a korábban már bejelentett létszámleépítés, valamint az ISD Dunaferr Zrt. jelenlegi gazdasági helyzete. 





AZ OLVASÓ ÍRJA
Mi (lehet) a megoldás Dunaferr ügyben?
Fejes László
általános mérnök

Tisztelt Újságolvasó!

Megmenti a vasműt – ígéri a kormány, és bejelentkezett az ISD-nél vásárlóként, adósságátvállalóként. Most már nemcsak munkahelyek elvesztése a tét, hanem a város és a térség jövője.Valamit tenni ezért, csak ennek figyelembevételével kell és lehet.Az állam a Vasmű 150 milliárdos adósságállományának jelentős részét venné át. Cserébe tulajdont szerezne a cégben. Persze kérdés, hogy az orosz tulajdonos eladná-e?

Áprilisban, Moszkvában még úgy nyilatkoztak: nem! Nemrég a cégvezető üzent: nem ajánlja az orosz tulajdonosnak az eladást. De miért ragaszkodik az orosz tulajdonos a gyárhoz? 2004 és 2008 között 102 milliárdos nyereséget könyvelt el, 2009 és 2012 között viszont 90 milliárdos veszteséget. Az acélgyártás ciklikussága eddig is jellemző volt, most a gazdasági krízis miatt hosszabb a ciklus. De van más fontosabb szempont.

Az ISD csoportnak ugyanis nagy szüksége van a dunaújvárosi gyárra! Az általuk gyártott bugákat itt tudják kihengerelni, és a késztermékeket kedvezőbben értékesíteni, különösen az EU-ban. Erre utalt már Naumenko úr is úgy hat évvel ezelőtti előadásában a gazdasági kamarában: „Az ISD Dunaferr asszimetrikus fejlesztése” címmel. Tehát már akkor is elhatározott cél volt és a fejlesztések is a feldolgozás területén történtek. A folyékony fázis még maradt, most már annak visszafejlesztéséről is szó van.

Nézzük a cég gazdálkodását! Az 1500 fős elbocsátás indoka a magas személyi költségek. De a költségek legnagyobb részét nem ez szokta kitenni, különösen anyagigényes termelés esetén. A Dunaferr esetében 2009 és 2011 között az anyagköltségek közel megduplázódtak, 125 milliárdról 230 milliárdra növekedtek. Ennek túlnyomó része az ide érkező bugák költsége. Kérdés, milyen áron? Így tavaly már az anyagköltségek a teljes működési költség 76 százalékát tették ki, míg a személyi költségek 8-9 százalékot. A valósághoz tartozik, hogy 2009 óta a személyi költségek is növekedtek valamelyest.

Mi hát a teendő?Az állam kényszerhelyzetben van. El akarja kerülni a nagymértékű létszámleépítést, különös tekintettel a közelgő választásokra. A tulajdonosok nem igen akarnak megválni a Dunaferr-től. Az is világosan látszik, hogy bár az anyagköltségek emelkedése járul hozzá leginkább a veszteségtermeléshez, mégis egy valamekkora létszámleépítés elkerülhetetlen. Erre akkor is szükség lesz, ha a magyar állam szerez tulajdonjogot a vasműben.Úgy gondolom a létszámleépítést ütemezni kell. Ezzel párhuzamosan befektetőket, beruházókat kell hozni a városba. Munkahelyeket kell létrehozni és valószínű átképzést is végre kell hajtani. A létszámleépítés ütemét a munkahelyek létrejöttéhez kell igazítani. Ez részben állami feladat is, de túlnyomórészt Önkormányzati.

Ehhez kívánok magunknak: Jó Szerencsét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!