Hírek

2017.01.11. 15:45

Dunaföldvár legidősebb önkéntes tűzoltójának rangos elismerése

Dunaföldvár - Szent Flórián Érdemrend kitüntetést vehetett át Berényi József dunaföldvári önkéntes tűzoltó, aki 53 éve teljesít önként vállalt társadalmi tevékenységet.

L. Mészáros Irma

Az elismerést Dobson Tibor dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke adta át a Budapesten tartott éves küldöttgyűlésen. A mostani kitüntetésen kívül Berényi József, aki a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka is volt 1972-től harminckét éven át, a Tűzoltó Szolgálati Érem és egy díszgyűrű tulajdonosa.

Berényi József hivatalosan 1963-ban lett önkéntes tűzoltó, de gyermekkora óta benne él ebben a világban, hiszen a tűzoltószertár szomszédságában lakott, ott nőtt föl a szertár udvarában. Nagyobb fiúként már segédkezett a felnőtteknek. Politikai okok miatt az ötvenes években nem léphetett be az egyesületbe. Egy kuláknak nyilvánított édesanya (akinek az volt bűne", hogy egy kocsmát tulajdonolt) fia megbízhatatlannak számított - máig fájlalja az elszenvedett méltánytalanságot.

Berényi József autószerelő akart lenni, de mintakészítő asztalos lett. Először a Dunai Vasműben dolgozott, 1965-ben került haza a községi tanács házilagos brigádjába - meséli életét. Kétévi asztaloskodás után telepvezető lett a Tüzépen, majd magánvállalkozó, s e mellett végezte a tűzoltói tevékenységet. Miért lett tűzoltó?

Berényi József, kezében a Szent Flórián Érdemrenddel Fotó: L. Mészáros Irma

- Amikor megaláztak, megfogadtam, én mindig csak segíteni fogom az embereket. S tűzoltóként tudtam a legtöbbet tenni - adja meg a választ. Pontosan emlékszik a tűzesetekre, a vonulásokra, az okokra. Az egyik legemlékezetesebb talán parancsnoksága első évében történt: májusban a Kéri utcában ütött ki a tűz. A ház tulajdonosa kerékpárral jött jelenteni a tüzet. Az egyesület akkor egy Csepel autóval végezte a munkát, de a nagy tűz oltása közben elfogyott a víz. Abban az időben még nem volt vezetékes víz, s azon a területen a 12 méter mély kutakból csak mélyszívó szivattyúval lehetett volna vizet nyerni. De ezzel nem rendelkeztek. A vasútra kellett kimenniük feltölteni a tartályt. Mire visszaértek, a ház újra lángolt. Három ház leégett. Most is hallja a néni siránkozó hangját: Jaj, Dodókám, mért nem gyüttetek előbb? Volt, hogy Trabanttal vitték a tömlőket. Mentett kútból és közlekedési balesetben is. Az elején nagyon megrázták az esetek, különösen, amikor holttestet is találtak oltás közben. Hozzászokni nem lehet a tragédiákhoz. Ma Berényi József az 1877 óta működő egyesület legidősebb tagja. Bár hivatalosan már nem vonul, de a riasztás az ő feladata. Mint hosszú évtizedeken át. Csak a mobiltelefonok világában könnyebb, mint hajdanán, amikor hírláncban ment a riasztás. Felesége, Marika is részese volt e láncnak. Soha nem mondta, hogy nem megy. Nem morgott férje feladatvállalása miatt sem. Két lányuk, Edit és Gabi is hozzászokott mindehhez, hiszen életük szerves része volt a riasztás, a vonulás.

Annak idején, amikor 23 évesen bekerült az egyesületbe, Kerekes Béla bácsi és Komiszár Pali bácsi adták át a tapasztalataikat, ma pedig az ő véleményét kérik ki a fiatalok, akikről nagyon jó a véleménye. A 2012-ben első kategóriájú tűzoltósággá vált, majd 2014 óta önálló beavatkozási joggal rendelkező egyesületnek ma harminchat tagja van, közülük huszonnégyen vizsgázott vonuló képesek. Berényi József dicséri a mostani huszonéveseket fogékonyságukért, elhivatottságukért és tisztelettudó viszonyulásukért. Elismerően szól Csányi Imre parancsnokról, s büszke arra a hatékony műszaki felszereltségre, a két modern szerkocsira, amilyennel jó néhány hivatásos egyesület sem rendelkezik.

A tűzoltó egyesület és Berényi József saját élettörténetének megismerése után nem maradhatott el a kérdés: ki a jó önkéntes tűzoltó? A válasz is azonnal érkezik: akinek nagy önakarata van, aki segíteni akar mindenáron, aki szereti azt, amit csinál. Nem kalandvágyból vállalja, hanem belső elhivatottságból, s ezért egy-egy feladat teljesítése után önmagával elégedett. Természetesen nagyon jólesik a károsultak hálálkodása, amely a legtöbbször nem is marad el. Nem akkor és ott, hanem valamikor később köszönetet mondanak - mondja.

Mint ahogy a város közössége is köszönetet mondott Berényi Józsefnek azzal, hogy 2001-ben Dunaföldvár díszpolgára címmel tüntette ki. Ez utóbbival a város legidősebb lánglovagja el is felejtett büszkélkedni. A szerénység és fegyelmezettség is hozzátartozik az önkéntes tűzoltó jellemvonásaihoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!